Már nem szeretem a férjem: hogyan mondjam el neki?

A házasságban folynak az évek, gyakran megszokásnak tűnik minden. Aztán történik valami, és hirtelen megváltoznak az érzések. Mindketten keresik a választ a kérdésre: hogyan tovább?

Szakértőnk, Bede Zsuzsa szexológus és pszichológus az alábbi olvasói kérdésre válaszolt: "Tizenöt évvel ezelőtt találkoztunk a férjemmel. Felkavaró, szenvedélyes kapcsolat volt a mienk, a férjem kilépett az előző kapcsolatából, és velem kezdett új életet. Az esküvőnkön úgy éreztük, hogy soha nem állhat már semmi a szerelmünk útjába. Született két gyerekünk, a kapcsolatunk maga volt a tökély, a barátok, ismerősök szerint mi vagyunk az a pár, akik az örök szerelmet testesítik meg. Sokáig én is azt hittem, örökké fognak tartani az érzések, azonban néhány éve megváltoztak a dolgok."

Olvassa el korábbi hat cikkünket is, amit sorozatban adtunk közre Bede Zsuzsa válaszaiból! szexuális együttlét tömény rutin, bár néha odasuttogja, hogy szeretlek, én már képtelen vagyok erre bármi választ is adni. Úgy látom, hogy a férjem egyáltalán nem veszi észre, hogy távolodom tőle, de nekem meg nincs erőm, hogy odaálljak elé, és elmondjam az érzéseimet. Mit is mondhatnék? Hogy mindennek vége? Hogy lehet, hogy nem reagál a válságra? Van lehetőség, hogy újjászülessen a szerelem?

A szakértő válasza

Ha ő nem változott, akkor maga változott. Nagy kérdés, hogy régen elég volt-e az, amit a férje nyújtott magának, vagy látszatházasságban élt, és önmagát csapta be. Az első kérdésre nagyon fontos megtalálni az igazi választ, hisz ettől függ a "hogyan tovább". Sok férfi tényleg kényelmes, ha megy a szekér, és mindent megkap. Leggyakrabban általában azt veszik észre a férfiak, hogy nem működik a szexuális élet, ha már "megint eltelt egy hét szex nélkül".Egyáltalán nem biztos, hogy már elhidegült a férjétől, hogy már nem szereti. De ha csak úgy kedveli, mint egy távoli barátot, ha már nem látja benne a férfit, ha kellemetlen az érintése, ha már semmit nem érez iránta, akkor tényleg probléma van.

Ha még vannak indulatai iránta, ha fájdalmas, hogy nem szól magához, akkor még nem hunytak ki az érzések. Egy-két nagyon egyszerű dolgot mondok, amit ki kellene próbálnia! Kezdjen feltűnőbben foglalkozni a külsejével, fontos, hogy a megszokotthoz képest legyen több. Próbáljon kicsit sejtelmes lenni, nem hazudni, de nem beszámolni mindenről. Találkozzon a barátnőjével, de ha nem kérdezi a férje, csak annyit mondjon például, hogy ma később jövök haza, ma te foglalkozz a gyerekekkel... Ha észreveszi a férje a változást, az ő válaszlépésétől függnek a továbbiak. Azt is kipróbálhatja, hogy olyan programokat talál ki, amit ketten csinálhatnának, például színházjegyet vesz , vagy egy hétvégére lefoglal egy éjszakát. És végre megbeszélhetnék, mi is történik. Úgy gondolom, a férje fejében is vannak gondolatok, de nem beszél róluk. Lehet, hogy tapintatos, lehet, hogy fél.

Az is megoldás, hogy a közepébe vágva kezdeményez egy komoly beszélgetést. Amikor van idejük, nincsenek ott a gyerekek, nincs épp focimeccs, és maga elmondhatná, hogyan érzi magát, mitől nem boldog, és mi hiányzik az életéből.

Komolyan, de nyugodt hangon, hogy ne bújhasson ki a "Ne hisztizz már megint!" mondattal. Ha semmi megoldás nem vezet eredményre, érdemes szakember segítségét kérni. Ha fontosak egymásnak, ha megérzik, hogy nagy a baj, és el is veszíthetik a szerelmüket, akkor képesek lesznek változtatni. Nagy kérdés, hogy még időben vannak-e! Sajnos az is a tapasztalatom, hogy néhányan csak akkor fogják fel a helyzet súlyosságát, amikor a másik életében már megjelent valaki.

Bede Zsuzsa Klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus, 1983-ban végezte el az ELTE pszichológia szakát. Dr. Lux Elvira és Dr. Buda Béla tanítványaként már 1984-ben szexuálpszichológusi oklevelet szerzett, majd 1987-ben klinikai szakpszichológusi szakvizsgát tett. Felnőttekkel és tinikkel is foglalkozik, elsősorban érzelmi és párkapcsolati kérdésekkel, lelki problémákkal keresik fel az életükben elakadt páciensek.
A Szex és Párterápiás Egyesület alelnöke.
Weboldala: www.szexhelp.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: