Jobban örülünk a csúnyán csomagolt ajándéknak

Végre egy jó hír azoknak, akik nem a csomagolás nagymesterei: az amerikai kutatók nemrég arra jöttek rá, hogy jobban örülünk a kevésbé szépen csomagolt ajándékoknak, mint a tökéletesen csomagolópapírba burkolt, masnival díszített ünnepi csodáknak.

Vajon miért örülünk jobban egy csúnyán csomagolt ajándéknak? A Nevadai Egyetem tudósai szerint erre egyszerű a magyarázat. Ha egy csúnyácska csomagot nyomnak a kezünkbe, akkor jóval kisebb elvárásokkal bontjuk ki, és annál nagyobb lesz az örömünk, ha mégis valami nekünk tetsző holmit találunk benne. Ám ha egy kifogástalan pakkot kapunk, az növelheti az elvárásokat. Így a csomagolás gondos felbontása után valószínűbb, hogy maga az ajándék kevésbé fog tetszeni - akár kimondottan csalódottnak is érezhetjük magunkat.

ajándék, karácsony, karácsonyi ajándék, ajándékozás, ajándékcsomagolás
Ne stresszeljünk rá a csomagolásra! Fotó: iStock

Nem baj, ha nem tökéletes minden

Az advent eredetileg az ünnepre való várakozás, a ráhangolódás, a csend és a béke ideje. A várakozás pszichológiájáról itt olvashat bővebben!

A kutatók a Miami Heat kosárlabdacsapat szurkolóinak bevonásával végzett kísérletükre alapozzák a fenti állításukat. A résztvevő szurkolók egy-egy becsomagolt bögrét kaptak ajándékba, amelyek egy részén a kedvenc csapatuk logója, a többi bögrén pedig az Orlando Magic kosárlabdacsapat jelképe díszelgett. Ajándékbontogatás közben a tudósok azt figyelték meg, hogy azok a szurkolók, akik trehányul becsomagolt Magic bögrét kaptak, még így is nagyon örültek az ajándéknak.

A tanulmány arra is rámutat, hogy a szépen csomagolt ajándék kibontása után nagyobb lehet a csalódottság, ha azt egy szerettünktől kapjuk, mint amikor egy ismerős ajándékoz meg minket. Talán azért, mert szeretteinkkel kapcsolatban nagyobbak az elvárásaink az ajándékokat illetően, vagy mert az ismerősök esetén már magát az ajándékozás gesztusát is nagyra értékeljük.

A lényeg tehát, hogy az idei karácsonyi készülődés során legalább azon ne stresszeljünk, ha az ajándékok csomagolása nem lett a legszebb. Ha hihetünk a tudósoknak, így csak még nagyobb örömet szerezhetünk!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Estig napos idő várható kevés felhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. Késő estére 8 és 16 fok közé hűl le a levegő. A meteorológiai előrejelzés szerint napközben melegfront jellegű hatás érzékelhető, ami a frontérzékenyek panaszait erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra