Ismét pert nyertek a magyar anyák az állam ellen

Fejenként 5 millió forintot ítélt meg a bíróság az anyáknak. A jogerős bírósági döntés akár több tízezer szülő és gyerek esetében szolgálhat precedenssel.

A TASZ 2017 decemberében indított pert hat édesanya és gyermekeik képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, mert a családok évtizedek óta hiába várnak érdemi segítséget az állami szervektől.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy a magyar állam megsértette a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő emberek és az őket gondozó édesanyjuk emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat. A másodfokú bíróság mindenben megerősítette a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét - közölte a szervezet.

Az állam nem biztosított megfelelő ellátást a fogyatékkal élő gyermekeknek.
Az állam nem biztosított megfelelő ellátást a fogyatékkal élő gyermekeknek (képünk illusztráció). Fotó: Getty Images

Mint arról beszámoltunk, a Fővárosi Törvényszék 2021 decemberében az édesanyák és gyermekeik javára döntött. Megállapította, hogy az állam embertelen választás elé állítja a fogyatékossággal élő emberek családjait azzal, hogy vagy mindentől elzárt, határ menti, több száz fős tömegintézményekben helyezik el szerettüket, vagy - az ilyen intézményektől visszariadva - életük végéig vállalják a napi 24 órás gondozási munkát.

Fogyatékkal élők generációját hozhatja a járvány.

Kimondta azt is, hogy a fogyatékossággal élő embereknek joguk van a törvényekben garantált, az emberi méltóságot tiszteletben tartó lakhatási szolgáltatásokhoz, ilyen támogatott lakhatást viszont a magyar állam nem tart fent sem a fővárosban, sem annak környékén. A bíróság szerint az állam ezzel megsérti az érintettek egyenlő bánásmódhoz való jogát, hiszen sem a szülők, sem gyermekeik nem tudnak más emberekhez hasonló méltó életet élni.

Április 12-én a Fővárosi Ítélőtábla megerősítette az elsőfokú döntést. Jogerősen is kimondta, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint is megilleti őket.

"Ezzel az ítélettel remélhetőleg precedenst is teremtettünk több tízezer hasonló helyzetben lévő ember számára, hiszen a konkrét ügyben hozott döntés minden fogyatékossággal élő ember lakhatási jogát elismeri" - mondta Pető Márk, ügyvéd, aki az édesanyákat és gyermekeiket képviselte az ügyben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)