Így készül a házi piros tojás

A járványhelyzet kétségkívül beárnyékolja az idei húsvétot, nem szabad azonban hagynunk, hogy teljesen elrontsa azt. Egy kis ötletességgel sok örömet csempészhetünk az ünnepbe - például úgy, ha ezúttal igazán megadjuk a módját a tojásfestésnek.

Locsolkodás és nagy családi lakomák helyett most a távolságtartás jegyében telik majd a húsvét. A koronavírus nincs tekintettel különleges alkalmainkra sem, és bizony ebben az időszakban kulcsfontosságú, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk afertőzésterjedésének meggátolása, lassítása érdekében. Néhány napja dr. Zacher Gábor toxikológus is arra hívta fel a figyelmet a közösségi médiában, hogy maradjunk otthon annak érdekében, hogy jövőre már például a húsvét és a karácsony is más lehessen.

Nincs szükség bolti festékre az igazán szép húsvéti tojásokhoz
Nincs szükség bolti festékre az igazán szép húsvéti tojásokhoz

Honnan ered a húsvéti tojásfestés hagyománya? Részletek itt.

Bármennyire is erős tehát, javasolt megállni a késztetést, hogy az ünnep idejére lazítsunk az eddig betartott izoláción. A kényszerű helyzet elviselését pedig nagyban segítheti, ha megpróbáljuk kiaknázni az így kínálkozó apró lehetőségeket. Sokan tapasztalják például, hogy több a szabadidejük, ezáltal olyan tevékenységekre is sort tudnak keríteni, amelyekre szokványos körülmények között ritkán marad idejük, energiájuk. Értelmezhető ez akár a húsvéti előkészületekre is: ahelyett például, hogy valamilyen bolti ételfestékkel csak gyorsan átrohannánk a tojásfestés folyamatán, ezúttal próbáljuk ki, milyen elmélyedni a feladatban.

Annál is inkább, mert egy kis türelmet gyakorolva egyszerű háztartási alapanyagokkal is látványos eredményt érhetünk el. Kisgyermekes családok számára kifejezetten érdekes program lehet ez, miközben a kicsik nemcsak valami új dolgot tanulnak, de az alkotás öröme is sokkal inkább érvényre tud jutni. Lássuk tehát lépésről lépésre, hogyan készül az igazi és természetes húsvéti színes tojás.

Hozzávalók a színekhez:

  • Rózsaszín: négy csésze apróra vágott cékla.
  • Piros: egy tucat vöröshagyma héja.
  • Narancssárga: három evőkanál csilipor.
  • Citromsárga: két evőkanál kurkuma.
  • Királykék: két csésze hígítatlan áfonyalé vagy négy csésze áfonya.
  • Lila: négy csésze összevágott lila káposzta.
  • Barna: hígítatlan feketekávé.

Elkészítés: forraljunk fel egy liter vizet, majd adjunk hozzá két evőkanál ételecetet. Adjuk hozzá a kívánt színhez tartozó hozzávalót, majd lassú tűzön főzzük 30 percig. Osszuk szét bögrékbe az így kapott levet, és tegyük bele a keményre főzött tojásokat legalább 30 percre. Érdemes hozzátenni, hogy minél tovább áznak a tojások, annál élénkebb lesz a színük. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha - hűtőben tárolva - éjszakára is benne hagyjuk a bögrében.

Forrás: cleveland.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső