Így hatott a gyermekvállalási kedvre a járvány

Egy idén ősszel végzett online felmérés szerint a gyermekvállalás előtt álló párok kétharmadának családbővítéssel kapcsolatos döntését nem befolyásolta a koronavírus-járvány, azok száma pedig kiegyenlítődik, akik a vírushelyzet miatt tolják vagy éppen előre hozták a babavállalást. A válaszok alapján kijelenthető, hogy a koronavírus nem hoz változást a születések számában, azaz sem visszaesés, sem baby-boom nem várható 2021-ben.

A tudatos gyermekvállalás hosszú távú, átgondolt tervezés eredménye. Sok tényező befolyásolja, ám idén a pároknak egy nem várt problémával kellett szembenéznie: az egész évet meghatározó koronavírus -járvány okozta veszélyhelyzettel, bizonytalansággal. A New Era Genetics, egy genetikai szűréseket és tanácsadást végző szolgáltató szeptember végén független, online kutatást indított annak felmérésére, hogy a koronavírus és a hozzá kapcsolódó korlátozások hogyan befolyásolják Magyarországon a gyermekvállalási kedvet. Hat héten át volt elérhető az online kérdőív, melyet október végéig 1174-en töltötték ki. A válaszadók nagy többségükben nők, közel 70 százalékuk 26 és 35 év közötti.

A koronavírus nem hoz változást a születések számában, azaz sem visszaesés, sem baby-boom nem várható 2021-ben. Fotó: Getty Images
A koronavírus nem hoz változást a születések számában. Fotó: Getty Images

Kevesek tervén változtatott

"A koronavírus-járvány változásokat hozott az életmódunkban, szokásainkban, de úgy tűnik, nem befolyásolta a hosszú távú magánéleti terveket. Bár előzetesen azt feltételeztük, hogy a járvány rövid távon hoz egy kisebb visszaesést a babavállalási kedvben, de az eredmények nem igazolták vissza a félelmeinket. Még a tavaszi, nagyon szigorú lezárások idején is csak a párok kis része (12 százalék) döntött úgy, hogy néhány hónappal eltolja a babavállalást, és csupán 4 százalékuk mondta azt, hogy vár még egy évet" - mondta el Szondy Réka, a kutatás vezetője. A válaszadók közel 90 százaléka a vírus megjelenése előtt már gondolkodott a családalapításon, illetve 1-2 éven belül tervezte azt. A válaszadók 66 százalékánál ezt a döntés a koronavírus megjelenése sem változtatta meg.

Pozitív hatással volt az összezártság a kapcsolatokra

Sokat hallani arról, hogyan hatott a bezártság a párokra, a kapcsolataikra . A kutatás szerint a nagy tavaszi összezártság inkább pozitív hatással volt a párokra, 72 százaléknál nem változott negatívan a kapcsolat minősége, sőt 24 százaléknál javított a párkapcsolaton. Igaz volt ez az intim együttlétekre is, a válaszadók mindössze 6 százaléka mondta azt, hogy csökkent az együttlétek száma, viszont 15 százalékuk gyakrabban bújt össze a párjával, így összességében itt is pozitív változásokat mutatnak az eredmények.

Koronavírus: ilyen COVID-19-cel szülni Életet adni egy gyermeknek nem egyszerű feladat, főleg egy világjárvány kellős közepén. Érintettek és szakemberek beszélnek a kialakult helyzetről - korábbi cikkünkért kattintson ide .

A családbővítéssel kapcsolatban tavasszal meghozott döntéseket a járvány második hulláma sem változtatta meg lényegesen, a válaszadók kétharmada (65 százalék) kitart a néhány hónapja meghozott döntése mellett, sőt a párok egynegyede döntött úgy, a járvány első nagy hulláma után családalapításba kezd. Az indokok között legtöbbet a gyermek iránti vágyat emelték ki (75 százalék), második helyen a szülők kora miatti félelem áll (47 százalék), harmadik helyen szerepelt, hogy életükben szeretnének változást és elérkezettnek érzik az időt a babavállalásra (35 százalék).

Nem nőttek a félelmek

A kutatás arra is rákérdezett, okoz-e plusz félelmet a járvány babavárás esetén, azaz több vizsgálatra mennek, mennének-e a kismamák, hogy magukat és megfogant gyermeküket nagyobb biztonságban tudják. Itt is meglepő eredmény született: annak ellenére, hogy egy új betegséggel állunk szemben, a válaszadók nem tartják szükségesnek több orvosi vizsgálat elvégzését, és csak azokra az ellenőrzésekre, szűrésekre mennének el, mint általában, egy járványmentes időszakban (82 százalék).

"Az online kérdőívünket kitöltők 71 százalékának még nincs gyermeke, és az első terhességnél köztudottan jobban aggódnak a leendő szülők, ezért is meglepőek az orvosi vizsgálatokra vonatkozó válaszok. A felmérés azt igazolja, hogy eljutottak a gyermekvállalás előtt állókhoz azok az információk, melyek szerint a járvány eltelt ideje alatt szerzett tapasztalatok szerint a koronavírus nem jelent fokozott veszélyt sem a várandósra, sem a magzatára" - mondta Király Ágnes, a New Era Genetics kommunikációs vezetője. "Nagyon örülünk a kutatás eredményének, hiszen azt mutatja, hogy a család, a gyermek iránti vágy erős a párokban, és a mostani világjárvány valóban nem írja felül a családok hosszú távú terveit" - tette hozzá.

A koronavírus csökkentheti a férfiak nemzőképességét. Több kutatás arra jutott, hogy a koronavírus roncsolja a here sejtszöveteit, ami csökkentheti a férfiak nemzőképességét. További részletek társportálunk, az nlc.hu cikkében .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: