Így élhetnek sokáig a szüleink

HáziPatika

Ha áthívjuk a szüleinket ebédre a hétvégén, azzal meghosszabbíthatjuk az életüket - legalábbis erre az eredményre jutott egy nemrégiben megjelent tanulmány.

A magány komoly szerepet játszhat az örekkori hanyatlásban - állítják a California-i Egyetem kutatói.

Meglepő eredmények

A szakemberek 1600 felnőtt életét követték nyomon legújabb kutatásukban, az alanyok átlagosan 71 évesek voltak. Azt látták, hogy a magányos idősek között - anyagi és egészségügyi helyzetüktől függetlenül - magasabb volt a halandósági ráta. A magányosan élő résztvevők 23 százaléka a tanulmány kezdetét követő 6 éven belül elhunyt, míg a gyakran társaságban lévő személyek között csak 14 százalék volt az elhalálozási arány.

idősek, időskor, nyugdíjaskor, magány, társas élet, társaság, hosszú élet, család

Idősebb korban is ki lehet virulni. Fotó: 123rf

Egész életünkben jelen van az az igény, hogy olyan emberekkel vegyük körbe magunkat, akik ismernek és értékelnek minket, illetve akikkel jó együtt lenni. Ez sosem múlik el - véli Barbara Moscowitz, a Massachusetts-i Kórház vezető szociális gondozója. Az idősebb korosztály is nagyra értékeli ezeket a kapcsolatokat, nem véletlen, hogy sok ember az unokái körében képzeli el a nyugdíjas éveit.

Változik a személyiség és a hozzáállás

Idősebb korára az ember személyisége és készségei is megváltozhatnak. A nyugdíjas korosztály gyakran jobb kommunikációs és kapcsolatteremtő képességekkel rendelkezik, mint a fiatalabbak. Toleránsabbak az emberi tökéletlenséggel szemben, és jóval türelmesebbek is az őket körülvevőkkel. Az idősebb korban kötött kapcsolatokba, barátságokba is jóval több élettapasztalattal lépnek, és tudják, mik azok a dolgok, amelyeken egyáltalán nincs értelme vitatkozni vagy összeveszni. Ráadásul boldogabbak is azok, akik időskorban házasodnak - a részletekért kattintson ide!

Töltsünk minél több időt szeretteinkkel!

Hogy megelőzhessük a magányt és az ezzel járó korai halálozást, érdemes a szülőket, idősebb rokonokat minél többször meglátogatni vagy vendégségbe hívni. Próbáljuk bátorítani őket arra, hogy ne hanyagolják el a régi barátságokat, de kössenek bátran új ismeretségeket is.

Nem véletlen, hogy a közvélekedéssel ellentétben sok idős ember kifejezetten kivirágzik az különféle gondozói-, vagy idősotthonokban, vagy a nyugdíjasklubokba járva. Ezeken a helyeken ugyanis rengeteg a lehetőség az ismerkedésre és a beszélgetésre.


Fontos továbbá, hogy ha tehetjük, ne csak szavakkal bátorítsuk idősebb szeretteinket, hanem nézzünk utána, hogy a közelben milyen, kifejezetten időseknek szóló programok vannak, és kísérjük is el őket ezekre. A lényeg, hogy töltsünk velük minél több minőségi időt, mert jobbat tesz az egészségüknek, mint bármilyen gyógyszer.

Forrás: womenshealthmag.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag