Gyerekek és érzelmek

Gyermekeink 4-5 évesen tanulják meg felismerni azt a büszkeséget, amelyet elért eredményeink következtében érzünk.

Az óvodás időszak talán a legjobb életkor arra, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek, milyen is célokat tűzni magunk elé és elérni azokat – nemcsak a büszkeség felismerése miatt, hanem azért is, mert ebben a korban kezdjük el felismerni és feldolgozni az érzelmeket is.

Értetlenül néz a gyermekére, mert már megint furcsán viselkedik, kielégíthetetlen mozgásigényével, harsányságával, mohó kíváncsiságával, szófogadatlanságával idegesíti, fárasztja a környezetét? Felmerült már önben a hiperaktivitás gyanúja? Kattintson! A Brigham Young University kutatói iskoláskor előtti, 4-5 éves gyerekekkel végeztek kísérleteket: azt vizsgálták, hogy ki képes a leggyorsabban felépíteni egy kockatornyot. Azt a gyermekek nem tudták, hogy a kutatók már előre eldöntötték, kit fognak a leggyorsabbnak, illetve a leglassabbnak ítélni.

A vesztesnek ítélt gyermekek kedvét egyáltalán nem rontotta el, hogy nem tudtak gyorsabban építkezni. A győztesek viszont a büszkeség egyértelmű jeleit mutatták: kihúzták magukat, fejüket magasra tartották, mellkasukat kidüllesztették, kezüket pedig csípőjükre tették – ezt a viselkedést pedig részletekben már a kétéveseknél is meg lehetett figyelni.

Óvodás korban tanulhatók leginkább az érzelmek

Érdekesebb volt viszont az, hogy a gyermekek sokkal hamarabb mutatták ezen jeleket, mint hogy értették volna, hogy ezek igazából mit is jelentenek. Ezért a pszichológusok ezt követően egy újabb tesztet végeztek velük: a győzteseknek négy különböző érzelmet tükröző testhelyzetet és arcot mutattak és azt a képet kellett kiválasztaniuk, amihez a legjobban hasonlított az, amit éreztek. A négyéves gyermekek már felismerték a büszkeséget , az ötévesek pedig már magukban is felismerték ennek a jeleit.

Mindez igen hasznos lehet kisgyermekeket nevelő szülőknek, akik most már azt is tudják, hogy milyen életkorban tanácsos megtanítani nekik bizonyos képességeket. Négyévesen például már képesek a boldogságon, szomorúságon és a félelmen kívül más érzelmekről is beszélgetni . A szülők ilyenkor segíthetnek nekik például megtanulni értelmezni és kezelni az olyan komplex érzelmeket, mint a büszkeség, az optimizmus, a csalódás vagy a frusztráció.

Forrás: Science Daily

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg, csapadék nem várható. Az északi szél estig még többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra