Gyerekek és érzelmek

Gyermekeink 4-5 évesen tanulják meg felismerni azt a büszkeséget, amelyet elért eredményeink következtében érzünk.

Az óvodás időszak talán a legjobb életkor arra, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek, milyen is célokat tűzni magunk elé és elérni azokat – nemcsak a büszkeség felismerése miatt, hanem azért is, mert ebben a korban kezdjük el felismerni és feldolgozni az érzelmeket is.

Értetlenül néz a gyermekére, mert már megint furcsán viselkedik, kielégíthetetlen mozgásigényével, harsányságával, mohó kíváncsiságával, szófogadatlanságával idegesíti, fárasztja a környezetét? Felmerült már önben a hiperaktivitás gyanúja? Kattintson! A Brigham Young University kutatói iskoláskor előtti, 4-5 éves gyerekekkel végeztek kísérleteket: azt vizsgálták, hogy ki képes a leggyorsabban felépíteni egy kockatornyot. Azt a gyermekek nem tudták, hogy a kutatók már előre eldöntötték, kit fognak a leggyorsabbnak, illetve a leglassabbnak ítélni.

A vesztesnek ítélt gyermekek kedvét egyáltalán nem rontotta el, hogy nem tudtak gyorsabban építkezni. A győztesek viszont a büszkeség egyértelmű jeleit mutatták: kihúzták magukat, fejüket magasra tartották, mellkasukat kidüllesztették, kezüket pedig csípőjükre tették – ezt a viselkedést pedig részletekben már a kétéveseknél is meg lehetett figyelni.

Óvodás korban tanulhatók leginkább az érzelmek

Érdekesebb volt viszont az, hogy a gyermekek sokkal hamarabb mutatták ezen jeleket, mint hogy értették volna, hogy ezek igazából mit is jelentenek. Ezért a pszichológusok ezt követően egy újabb tesztet végeztek velük: a győzteseknek négy különböző érzelmet tükröző testhelyzetet és arcot mutattak és azt a képet kellett kiválasztaniuk, amihez a legjobban hasonlított az, amit éreztek. A négyéves gyermekek már felismerték a büszkeséget , az ötévesek pedig már magukban is felismerték ennek a jeleit.

Mindez igen hasznos lehet kisgyermekeket nevelő szülőknek, akik most már azt is tudják, hogy milyen életkorban tanácsos megtanítani nekik bizonyos képességeket. Négyévesen például már képesek a boldogságon, szomorúságon és a félelmen kívül más érzelmekről is beszélgetni . A szülők ilyenkor segíthetnek nekik például megtanulni értelmezni és kezelni az olyan komplex érzelmeket, mint a büszkeség, az optimizmus, a csalódás vagy a frusztráció.

Forrás: Science Daily

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra