Gyerekek, akiknek nehezebb az iskolakezdés

A nyáron született gyerekek jobban megküzdhetnek az írással, az olvasással, a matematikával és a kommunikációval is.

Kiderült, miért utáljuk a tanulást - olvassa el korábbi cikkünket!

A május és augusztus között született gyerekek számára nehezebben indulhat az iskola - írta a brit Oktatási Minisztérium adataira hivatkozva a Daily Mail. A nyári születésű kis diákoknak ugyanis keményebb dió lehet az alap matematikai és kommunikációs készségek, valamint az írás-olvasás elsajátítása, mint mondjuk az ősszel születetteknek.

tanulási nehézségek, iskola, diákok, tanulók, gyerekek, iskolakezdés,
A nyáron született gyerekek jobban megküzdhetnek a matematikával is. Fotó: iStock

Az ősziek jobban teljesítenek

A lap által idézett adatokból kiderül, hogy a nyári gyerekeknek csak a 62 százaléka éri el a "jó fejlettségi szintet" a tanárok első év végi értékelése alapján. Az őszieknél ez az arány 81 százalék. A "jó fejlettségi szint" annyit jelent, hogy a gyermek elérte a tőle elvárt szintet kommunikációs és nyelvi készségek, fizikai fejlődés, személyes, szociális és érzelmi fejlettség, valamint matematika és írás-olvasás terén is.

Mi lehet az oka?

A szakemberek szerint erre igen egyszerű lehet a magyarázat. A brit iskolarendszerben a gyerekek 5 éves koruktól tankötelesek, de a nyáron született gyerekek már négyévesen bekerülnek az iskolába, így jó pár hónappal fiatalabbak és tapasztalatlanabbak társaiknál.

Az első év folyamán még alapvető dolgokat - például színeket, formákat, betűket és számokat - tanulnak a diákok. Egy négyéves gyerek azonban 20 százalékkal fiatalabb, így 20 százalékkal kevesebb élettapasztalata van, valamint ennyivel kevesebb ideje lehet elérni a megfelelő fejlettségi szintet fizikálisan és érzelmileg.

A brit Oktatási Minisztérium szóvivője szerint teljesen normális, ha azt látjuk, hogy a fiatalabb gyerekek valamivel gyengébben teljesítenek társaiknál az iskola első éveiben, de aztán gyorsabban is fejlődhetnek, így még alsó tagozatos korukban utolérhetik a többieket.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: