A tanulási nehézségekkel küzdő gyermek

A tanulási nehézségekkel küzdő gyermek nem tudja társai szintjét elérni és a szülők gyakran nem tudnak mit kezdeni ezzel a problémával.

Mindenesetre különbség van azon általános nehézségek között, amelyek minden tanulási területre kiterjednek és azon speciális nehézségek között, amelyek csak bizonyos tevékenységekre korlátozódnak, mint pl. az olvasás és az írás.
Az általános tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek gyakran egy testi fogyatékosságuk van (pl. spasztikus bénulás, mint agysérülés következménye). Azok a fogyatékosságok, amelyek a tanulási nehézségekkel kapcsolatosak, igen különbözőek lehetnek. Néha ennek genetikai oka van, mint pl. a Down-kór vagy a fenilketonuria. Ez utóbbi egy veleszületett enzimhiány, ami károsan befolyásolja az idegrendszert, és szellemi visszamaradottságot okoz. Felismerhető egyebek között a vizelet speciális szagáról, a bőr pigmentációjáról és különböző idegrendszeri eltérésekről. A fenilketonuriát hazánkban újszülött korban mindenkinél szűrik, és a betegeket speciális diétára állítják az életük első napjaitól kezdve. Ily módon az említett károsodások megelőzhetők.
Egyéb okok lehetnek a látás- és hallászavarok, vagy egy perinatalis (szülés körüli) agysérülés. Egyes gyermekeknél a tanulási nehézségeket már igen korán felismerik, másoknál csak akkor, ha a gyermek iskolába kerül. A gyakori tünetek: az ülés, járás késői megtanulása, nehézségek a szóbeli kifejezésben, hallászavarok, tanulási nehézségek. Ismét más gyerekeknek figyelemzavarai, és magatartási problémái vannak.

Speciális nehézségek:

Egy gyermeknek, akinek egész fejlődése korának megfelelő, mégis bizonyos területeken két, vagy több éves késésben van, speciális tanulási nehézségekkel kell megküzdenie. Problémái lehetnek az olvasással, írással és a beszédfejlődéssel (dyslexia), a számolással (dyscalculia), vagy a koncentrálással. Bár a legtöbb esetben az okokat illetően sötétben tapogatózunk, bizonyos tanulási nehézségek lehetnek látás,- vagy hallásgyengeség következményei vagy enyhébb agysérülésé. Egy dyslexiás gyermek lassan, vonakodva és nehezen olvas, de érti az olvasottak értelmét. Ezek a gyermekek elveszítik az írás képességét, ha a hang és a jel nem egyezik. A beszéd és az írás szabályait nem alkalmazzák automatikusan. A beszédfejlődés csak fáradságosan halad (pl. rossz szóképzés, körülírások alkalmazása, problémák a hosszabb mondatok összeállításában). A számolási nehézségekkel küzdő gyermekek számára egyszerűbb, ha a számolást kis történetekbe építve tanulják.
A koncentrációs nehézségeknél a gyermekeknél gyakran hiányzik a munkaképesség, azaz nem tudják hogyan kezdjenek el egy munkát, nem dolgoznak tökéletesen és nem tudják ellenőrizni az eredményt. Ezeket a dekoncentrált gyerekeket könnyen el lehet terelni, ki lehet zökkenteni, mert igen érzékenyek a külső benyomásokra. Impulzívan reagálnak, néha hiperaktívak, azaz nem tudnak nyugodtan ülni és sokáig magukkal foglalkozni- ezzel szemben mások a saját álomvilágukba menekülnek.

Megoldások:

Tanácsos a gyermeket állandóan ösztönözni és képességeit kiemelni. Ha úgy véljük, hogy a gyermeknek speciális tanulási nehézségei vannak, akkor a tanítóhoz és orvoshoz kell fordulni. Adott esetben szükséges lehet, hogy egy speciális rendelőben egy multidiszciplináris (több szakmából álló) team vizsgálja meg a speciális nehézségek vonatkozásában. Ennél ugyanúgy szó lehet egy orvosi vizsgálatról (látás-, hallásvizsgálat, neurológia stb.), mint a motorikus képességekről, intelligenciáról, logopédiáról, emocionális szempontokról. Magatartászavarok esetén az esetleges orvosi kezelés iskolai segítséggel és pszichotherápiával bővíthető: Olyan speciális tevékenységekkel, amelyekben az olvasás, írás, számolás fontos szerepet játszanak, a gyermek ösztönözhető és önbizalma erősíthető. A probléma súlyossága és az életkor, amelyben azt felismerik, döntő lehet a gyermek későbbi fejlődésében. Ha a zavart, pl. a látó,-vagy hallóképesség csökkenést megszüntetik, a gyermek igen gyorsan behozza elmaradását. A legtöbb gyermek, aki speciális oktatásban vesz részt, jelentős haladást ér el. Másoknak ezzel szemben sokkal nehezebb ezeket a tanulási nehézségeket leküzdeniük.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-5, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a ködfoltok feloszlanak, csak kevés felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag