Ezért viselkednek furcsán a kamaszok

A kamaszkori ellentmondásos személyiségfejlődés egyik fő oka lehet, hogy az agy jelentős növekedési folyamaton megy keresztül ezekben az években. Íme öt jellemző, ami ennek a változásnak tudható be!

A serdülők viselkedése gyakran túldramatizált és irracionális. Egyszerre vágynak függetlenségre és szerető családi háttérre. Az ellentmondásos személyiségfejlődés egyik fő oka lehet, hogy az agy jelentős növekedési folyamaton megy keresztül a kamaszévek során.

"Agyunk egész életünk során változik, ám tinédzserkorban ugrásszerű fejlődés megy végbe" - mondta Dr. Sara Johnson, az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem munkatársa, aki Clea McNeely és Jayne Blanchard e témában íródott könyvét szemlézte idegtani szempontból. Bár ezután sem nyílik rá lehetőség, hogy "belelássunk" a tizenévesek fejébe, közelebb kerültünk agyműködésük megértéséhez.

Új gondolkodási készségek

A tini agy méretének változása miatt nő a benne található sejtösszeköttetések száma, ami növeli a műveletvégzési hatékonyságot. A kamaszok számolási és döntéshozatali képességei fejlődésnek indulnak - olyannyira, hogy megközelítik a felnőttkori szintet. "A jó döntésekhez azonban megfelelő mennyiségű információ birtoklása szükséges" - hívta föl a figyelmet Johnson az oktatás fontosságára.

A frissen kibontakozó döntéshozatali készséget azonban beárnyékolja, hogy az érzelmek túlzott hatással vannak rá, mivel a serdülők agya jobban "megbízik" a limbikus, határkérgi rendszerben, mint a racionális elülső részekben. "Ez a kettősség roppant zavaró lehet a szülők számára, hiszen egyszer egy érett, máskor egy éretlen személyiséggel van dolguk" - tette hozzá a szakértő.

Erősebb érzelmek

"A pubertás óriási változások kezdetét jelenti a limbikus rendszerben" - állapította meg Dr. Johnson. Az agy ezen régiója nemcsak a szívműködést és a vércukorszintet szabályozza, de az emlékek, illetve az érzelmek formálásában is kiemelkedő jelentőségű.

Az amygdala nevű, mandula formájú neuroncsoportot tartják felelősnek az érzelmi reakciókért. Ennek fejlődése a hormonális változásokkal együtt a harag, a félelem, az agresszió, az izgatottság és a szexuális vonzalom addig nem tapasztalt szintjeit teszi átélhetővé. "A szülőknek óvatosnak kell lenniük, mivel a kiabálás és a könnyek talán csak arról árulkodnak, hogy a serdülő csemete félreértette a mondandójukat" - figyelmeztetett Sheryl Feinstein, aki nevelési tanácsokkal kiegészített könyvet írt korábban a tini agy rejtelmeiről.

Kortárs nyomás

Korábbi tanulmányok szerint a gondolkodási folyamatok absztrakttá válásával növekszik a közösségi megfelelési kényszer. Az "énhatárok" meghúzása még kezdeti szakaszban jár a felnőttkor küszöbén, ami azt eredményezi, hogy a tinédzserek még fokozott kockázatot is hajlamosak vállalni társaik elfogadásának és tiszteletének megnyeréséért. A barátok nyomása ugyanakkor hasznos is egyben, mivel hosszú távon a tárgyalási és a kompromisszumkészség, valamint a közös tervezési képesség fejlődéséhez vezet.

Kockázatfelmérés

"A fékrendszer csak valamivel a gázpedál után élesedik a tizenévesek agyában" - jegyezte meg Dr. Johnson. A kamaszoknak több kockázat kell az izgalomérzethez, mint a felnőtteknek. Ezért fordul elő, hogy bizonyos esetben hajmeresztő dolgokra vállalkoznak. Az alkohol, a drog és a cigaretta kipróbálása, illetve balesetveszélyes helyzetek keresése elsősorban a 17 éven aluliakra jellemző, mert az ő mérlegelési képességeik még gyengébbek.

"A tini kornak megvan a maga sérülékenysége , melyen a megfontolt szülői korlátozás segíthet. Ez a nevelő munka egyik legfontosabb része!" - tette hozzá a Johns Hopkins Egyetem docense.

"Én vagyok a világ közepe"

A gyakran "kötődéshormonként" említett oxitocin fokozott termelése a serdülő évek során fokozott öntudatot eredményez. A tinédzserek gyakran érzik úgy, hogy mindenki őket figyeli, s ez az illúzió 15 éves kor tájékán tetőzik. Miközben a gyerekek ilyenkor látszólag énközpontúvá válnak, egyre érzékenyebbek lesznek a külvilág jelzéseire is. "Látják a világot, s benne saját magukat. Próbálják benne fölfedezni a helyüket" - fogalmazott Dr. Johnson, aki szerint az időszak legfontosabb kérdései, hogy a tini milyen ember akar lenni, valamint milyen világban szeretne élni.

Amíg a kamaszok agya nem fejlődik ki teljesen, meglehetősen egyoldalú válaszok születhetnek ezekre. "A felnőtt családtagok feladata inkább e kérdések minél pontosabb körüljárása a direkt válaszadás helyett" - állapította meg Sheryl Feinstein.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)