Ezért sírnak a babák éjszaka

Az éjszaka nyűgösködő baba szakítópróba elé állíthatja a szülők kapcsolatát. A legújabb kutatás szerint azonban ez nem pusztán egy szerencsétlen "mellékhatás", hanem a csecsemő sírásának biológiai oka.

A Harvard kutatói szerint a csecsemők arra vannak beprogramozva, hogy kisajátítsák anyjuk figyelmét, és szüleiket túlságosan fáradttá tegyék egy romantikus együttléthez. A szakértők azt is hozzátették, hogy a szoptatás is meghosszabbítja az édesanya szülés utáni terméketlenségét, vagyis a menstruáció elmaradását (amenorrhoea).

Ezért sírnak a babák éjszaka (Fotó: Europress)

A tanulmány szerzője, David Haig professzor így nyilatkozott a jelenségről: „Az éjszakai felébredés gyakoribbá válik a csecsemő első életévének második felében, a éjszakai szoptatásra való felébredés a csecsemő adaptációja annak érdekében, hogy meghosszabbítsa az édesanya átmeneti meddőségét, ezáltal késleltesse egy fiatalabb testvér születését, ami növeli a saját túlélési esélyét.

Az evolúciós biológus azt is hozzátette, hogy a természetes kiválasztódás megőrizte a csecsemőkben azokat a viselkedéseket, amelyek elnyomják az édesanya petefészkének működését, mert a csecsemőnek előnye származott a következő gyermek születésének késlekedéséből. Az édesanya fáradtsága szerves részét képezi a csecsemő arra irányuló stratégiájának, hogy meghosszabbítsa a szülések közötti intervallumot.

A tanulmány arra is kitér, hogy a fiatalabb testvér születéséig tartó rövidebb időszak a csecsemők és kisgyermekek megnövekedett halandóságával hozható összefüggésbe, különösen olyan környezetekben, ahol kevés a túléléshez szükséges forrás, és gyakoriak a fertőző betegségek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)