Ezért vállalnak egyre kevesebb gyereket a párok

Drasztikusan visszaesett az elmúlt évtizedekben a születések száma a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban.

„Mind a fiatal férfiak, mind a fiatal nők egyre inkább a szülőségen kívül találják meg az élet értelmét” – idézi a Reuters hírügynökség az OECD friss demográfiai jelentését. A szervezet tagországain belül az 1960-ban feljegyzett 3,3-as átlagról 2022-ben 1,5 gyermekre csökkent a teljes termékenységi arányszám. Így tehát immár messze elmarad a 2,1-es értéktől, amely a népességfogyás elkerülését biztosítani tudná. „Bár az OECD-országok számos szakpolitikai eszközt bevetnek a családok támogatására, a gyermekvállalás pénzügyi vonzata és a hosszú távú pénzügyi bizonytalanság továbbra is jelentős kihatással van az emberek azon döntésére, hogy szülővé váljanak-e” – mutatott rá Stefano Scarpetta, az OECD Foglalkoztatási, Munkaügyi és Szociális Igazgatósága vezetője.

Miért éppen 2,1?
Mint azt korábban a hazai demográfiai helyzetet bemutató cikkünkben írtuk, ez a termékenységi ráta azt jelenti, hogy 100 nő átlagosan 210 gyermeket hoz a világra élete során. Mivel valamelyest mindig több fiú születik, ezért a 210 gyermekből lesz egy generációval később mintegy 100 szülőképes korú nő. Tehát ekkor állhat elő az a helyzet, hogy nem csökken a népességszám.

A termékenységi ráta különösen alacsony Dél-Koreában (0,7), Olaszországban (1,2) és Spanyolországban (1,2), de az említett 2,1-es értéket a tagállamok közül egyedül Izraelben (2,9) haladja meg. Egy szó, mint száz, az OECD-országok népessége általában véve fogyatkozik. Mindehhez hozzátartozik, hogy a gazdasági szervezet területén a nők átlagéletkora első gyermekük születésének időpontjában alig két évtized alatt, 2000-től 2022-ig 28,6-ról 30,9 évre emelkedett. Emellett az 1935-ben és 1975-ben született korosztályt vizsgálva a gyermektelen felnőttek aránya több országban, így Észtországban, Olaszországban, Japánban, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban is megduplázódott. „A gyermektelenség határozottan szinte mindenhol terjed” – fogalmazott Tomas Sobotka, a Bécsi Demográfiai Intézet kutatója.

Az OECD jelentése szerint az az elvárás is a gyermekvállalás halasztgatása vagy elkerülése felé sodorja a párokat, hogy jó szülőnek kell lenniük, beleértve, hogy elegendő időt tudjanak szánni gyermekeik nevelésére. „Európából származó kvalitatív tudományos bizonyítékok alapján az az egyik fontos oka annak, hogy a harmincas éveik elején járó nők úgy döntenek, inkább várnak még a gyermekvállalással, hogy nem hisznek abban, hogy képesek lesznek megfelelni az anyaság eszményének” – olvasható a demográfiai jelentésben.

Borítókép: Getty Images

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra