Ezek növelhetik az ikerterhesség esélyét

Az ikrekre vágyók számára jó hír lehet, hogy bizonyos ikerterhességre hajlamosító faktorok befolyásolhatóak. Fontos tudni: jóval nagyobb az esélye annak, hogy kétpetéjű lesz a testvérpár.

Korábbi ikerszülések a családban

Kutatások szerint olyan családokban, ahol már korábban is voltak ikrek, gyakoribb az esély az ikerszülésre – olyan nők esetében például, akiknek az anyja vagy a lánytestvére ikreket szült, egyenesen a duplájára nő. Ez azonban általában csak a kétpetéjűekre igaz, az egypetéjű ikerszülésre való genetikai hajlammal kapcsolatban még vizsgálódnak a kutatók.

Afroamerikai származás

Bizonyos etnikai csoportoknál gyakoribb az ikerszülés, kutatások szerint az afroamerikai származásúaknál a leggyakoribb. Az is tudható, hogy az ikerterhesség a latin-amerikai származásúak körében a legkevésbé gyakori.

Az anya 35 év feletti életkora

Kutatások szerint míg a 25 év alatti nők mindössze körülbelül 2 százaléka ad életet ikreknek, ez a szám 35 és 39 éves kor között 5 százalékra emelkedik, majd 40 éves kor fölött 7 százalékra.

Bizonyos életkor felett gyakoribb az ikerszülés
Bizonyos életkor felett gyakoribb az ikerszülés

Átlag feletti magasság, illetve testsúly

Meglepő módon a kutatások szerint az átlagnál magasabb, illetve a 30-nál nagyobb testtömeg-indexű nők esetében is megnő az ikerterhesség esélye.

Fogamzásgátló szedésének abbahagyása

Kutatások szerint frissen a fogamzásgátló tabletta szedése után is nagyobb az esély rá, hogy egy nő ikrekkel essen teherbe, mert az ilyenkor bekövetkező hormonális változások növelik a valószínűségét annak, hogy az ovuláció során több petesejt is megérjen.

Nagyobb mennyiségű folsav és multivitaminok szedése

A folsavat tartalmazó táplálékkiegészítők, illetve multivitaminok nagy dózisú szedése fogantatás előtt és után is megnövelheti annak esélyét, hogy ikreink legyenek. Ugyanakkor fontos tisztában lenni vele, hogy ugyanez egyes kutatások szerint vetélésre is hajlamosít.

Forrás: curejoy.com

)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: