Ennyivel több pénzt kapnak jövőre az anyukák

A korábbi 70 százalékról a bruttó fizetés 100 százalékára emelkedik 2021. július 1-jétől a csecsemőgondozási díj (CSED) összege - jelentette be Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár mai sajtótájékoztatóján.

Ez azt jelenti, hogy a gyermek megszületését követő hat hónapban jobb anyagi körülmények közé kerül a család, mint azt megelőzően. Ugyanis a CSED után csak személyi jövedelemadót kell megfizetni, nyugdíjjárulékot és társadalombiztosítási járulékot nem - közölte Novák Katalin.

Ezért fontos megölelni a csecsemőket Egy friss kutatásból kiderült, hogy a 4 hónapos babák már képesek megkülönböztetni szüleik és egy idegen ölelését. Részletek itt.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a 2010 óta zajló családbarát kormányzás célja a gyermekvállalás előtti akadályok elhárítása, az, hogy semmilyen hátránnyal ne járjon a családok számára a gyermekek születése. Sőt jobb anyagi körülmények közé kerüljenek, mintha nem vállaltak volna gyermeket. Ezt szolgálja a CSED összegének megemelése is - hangsúlyozta az államtitkár.

A CSED legfeljebb a gyermek 6 hónapos koráig járhat. Fotó: Getty Images
A CSED legfeljebb a gyermek 6 hónapos koráig járhat. Fotó: Getty Images

Példaként említette: amennyiben egy nőnek a gyermekvállalás előtt 350 ezer forintos havi fizetése volt, az 232 750 forintot jelentett nettóban. Viszont a CSED folyósítása esetén a nettó jövedelme 297 500 forint lesz jövőre, ami közel 30 százalék pluszt jelent. A CSED korábbi összegéhez képest - a példánál maradva - 90 ezer forinttal kaphat többet jövő év júliusától egy kismama havonta, ami 43 százalékos emelkedés.

Minderre a jövő évi költségvetésben - egy módosítás nyomán - 14,25 milliárd forint áll rendelkezésre, és a tervek szerint 80 ezer családot segít majd az intézkedés. A CSED ugyanis nem jár minden anyukának: kizárólag azok a nők vehetik igénybe, akik a szülést megelőző két évben legalább 365 napon keresztül biztosítottak voltak. Fontos tudni, hogy az ellátást igényelhetik az örökbefogadó szülők is a gyermekük hat hónapos koráig.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: