Kiderült, miért éjjel születnek a babák

HáziPatika

Egy angol kutatás szerint a spontán születések legnagyobb arányban hajnali 4-kor történnek, és összességében a babák jelentős része éjjel 1 és reggel 7 között jön a világra. Miért éjszaka születünk a legtöbben?

Míg a császármetszéses születések jelentős része a hétköznapok valamelyik reggelén történik, a természetes módon születő csecsemők leginkább az éjjeli órákban látja meg a napvilágot - erre az eredményre jutott legalábbis a londoni University College legutóbbi kutatása. Az egyetem kutatóit utóbbi eredmény foglalkoztatta leginkább, ezért közel ötmillió, 2005 és 2014-között lezajlott születés időpontjait rendszerezték.

Változott az ajánlás a vajúdás és a szülés kapcsán

Az Egészségügyi Világszervezet szüléssel kapcsolatos új ajánlása szerint nagyobb beleszólást a kell biztosítani a nőknek a vajúdásba, több időt kell hagyni és kevesebb beavatkozásnak kéne lennie a folyamatba. Erről részletesebben az alábbi cikkben írtunk!

Ezért születünk a legtöbben éjszaka

A hagyományos szülési trendek az 1950-es években kezdtek megváltozni, innentől egyre nagyobb számban "nyúltak bele" a születés folyamatába szülésindukcióval, illetve császármetszéssel. Míg azonban a szülésindítás leginkább az éjjeli órákban zajlik, az előre tervezett császármetszéseket inkább a reggeli órákra ütemezik. Hogy a természetes úton történő világrajövetel melyik napszakban a leggyakoribb, leginkább az otthonszüléses adatokból lehet leszűrni. Ez nagyrészt az éjszakai órákra tehető, és a kutatócsoport egyik tagja, Dr. Peter Martin szerint ennek evolúciós okai vannak.
A legtöbb újszülött az éjjeli órákban születik
A legtöbb újszülött az éjjeli órákban születik
A vajúdás ugyanis napjainkban is egy többórás, lassú folyamat, ami szabályozott környezetben is hordoz némi veszélyt, és a szülő nő szinte minden erejét felemészti. El lehet képzelni, hogyan zajlott mindez évezredekkel korábban, amikor a nő a szülés közben a természet minden viszontagságának és a ragadozók támadásának is folyamatosan ki volt téve. A csoportokban élő emberek napközben az élelem gyűjtésével, a vadászattal voltak elfoglalva, ezért szétszóródtak a lakóhelyük környékén, és csak a nap végére gyűltek ismét össze. Mivel a vajúdás ideje alatt a nő teljesen védtelen volt, legnagyobb biztonságban az éjszakai órákban hozhatta világra a gyermekét, amikor társai is vele voltak, és vigyáztak rá, illetve segítették a világrajövetelt. 
Az egyetem kutatása szerint a természetes úton születő csecsemők legnagyobb arányban hajnali 1 és reggel 7 között jönnek világra, ami azért aggasztó, mert ebben az időszakban van műszakban a legkevesebb egészségügyi dolgozó. A kutatók szerint az eredmények tükrében érdemes lenne újra átgondolni a szülészeteken dolgozók időbeosztását.
A születési időpontokat elemezve még egy érdekességet észrevettek: szenteste, illetve karácsony másnapján átlagosan körülbelül 7 százalékkal kevesebb újszülött jön a világra. Erre a jelenségre a kutatók nem találtak magyarázatot. 
Forrás: BBC

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +11 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt tovább szakadozik, csökken a felhőzet, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek