Egyre kevesebb gyermek születik itthon

Az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a gyermekszületések száma Magyarországon – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

A KSH pénteken kiadott gyorstájékoztatója szerint idén augusztusban 8073 gyermek született az országban, ami 3,1 százalékkal marad el a 2021 augusztusában feljegyzett adattól. Tavaly szeptember és idén szeptember között összesen 90636 újszülött jött a világra, 1,5 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző 12 hónapban. A tavalyi évvel összehasonlítva főként a 2022. január-áprilisi időszak hozott alacsony születési számokat, amikor is összességében 11 százalékkal esett vissza a születésszám.

újszülött, édesanya, édesapa, család
Kevesebb gyermek született itthon az elmúlt 12 hónapban, mint a megelőző egy évben. Fotó: Getty Images

A teljes termékenységi arányszám leegyszerűsítve azt mutatja meg, hogy ha egy adott időszak születési statisztikáit vennénk alapul, úgy az akkori szülőképes korú, 15-49 év közötti nők hány gyermeket hoznának világra életük folyamán. Mint azt korábban megírtuk, ahhoz, hogy egy társadalom népessége hosszú távon fennmaradhasson, ennek a mutatónak el kell érnie a 2,1-es értéket. Mindazonáltal a KSH kimutatása alapján a teljes termékenységi arányszám itthon az elmúlt 12 hónapban 1,56 volt, valamelyest csökkenve a megelőző 12 hónap 1,57-es adatához képest.

Csökkent a népesség természetes fogyása

A gyerekszületések mellett a halálozások száma is csökkent. Augusztusban 10224-en vesztették életüket, 3,7 százalékkal többen, mint 2021 utolsó nyári hónapjában. Ha azonban egy teljes 12 hónapos időszakot vizsgálunk tavaly szeptemberig visszamenőleg, akkor a halálozások száma már 8,1 százalékkal alacsonyabb, mint az azt megelőző egy évben. Mivel a születések száma kisebb mértékben csökkent a halálozásokéhoz képest, így a népesség természetes fogyása is mérséklődött valamelyest. A természetes fogyás valamivel több mint 54 ezer fő volt a mögöttünk álló 12 hónapban, 17 százalékkal kevesebb, mint 2020 és 2021 szeptembere között.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: