Bűnöző lesz az elvert gyerekből?

Egy friss kutatás szerint azok az egyetemisták, akiket gyerekkorukban gyakran elvertek, nagyobb eséllyel keverednek bűntényekbe és mutatnak bűnözői hajlamot, mint azok, akiket nem.

A kutatást készítő Murray Straus 15 különböző ország egyetemistái között mérte fel a bűnözői hajlamot kilenc szempont segítségével. A szempontok között szerepelt az antiszociális viselkedés, az, hogy az apját, az anyját vagy a New Hampshire Egyetem munkatársa megfigyeléseit az Amerikai Kriminológiai Társaság Atlantában megrendezett éves találkozóján tárta a nyilvánosság elé.

Amint arról Straus beszámolt, sok szülő, sőt még gyermekpszichológus is úgy véli, ha a szülő szeretettel és segítő szándékkal fenekeli el a gyermekét, annak nincs káros hatása, pedig ez egyáltalán nem igaz. A mostani kutatás eredményei is azt mutatják, hogy kultúrától és szándéktól függetlenül a verés minden gyereknél csak növeli a későbbi viselkedésbeli problémák számát. A gyerekeknek valóban sok útmutatásra és fegyelmezésre van szükségük, ám ezek nem helyettesíthetők a fizikai bántalmazással.

Bűnöző lesz, akit vernek gyerekkorában

Straus azt is megvizsgálta külön, milyen hatása van annak, ha csak az apa, vagy csak az anya, illetve ha mindkét szülő megveri néha a gyerekét, és azt tapasztalta, hogy a legnegatívabb hatása az utóbbinak volt. A felmérésben résztvevő 15 ország többségében a hallgatók kétharmada számolt be arról, hogy tízévesen megütötték, és a többségnél mindez heti egy-két alkalommal fordult elő. Straus 1969 óta tanulmányozza a gyerekverés kérdését, számos tanulmánya és könyve született már a témával kapcsolatban.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)