Anyatej vagy tápszer: melyik a jobb?

A magyarok túlnyomó többsége szerint az anyatej a legjobb a csecsemő táplálására, Magyarországon pedig az anyatejes táplálás kifejezetten népszerű és elterjedt – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából, amelyet az anyatejes táplálás világnapja alkalmából készítettek.

A legtöbb magyar nagyon pozitívan vélekedik az anyatej jelentőségéről , a megkérdezettek 97 százaléka úgy gondolja, hogy „az anyatej minden cseppje kincs”. A felmérés alapján tízből kilenc magyar szerint az anyatej a legjobb a csecsemő táplálására. Amikor az anyatej és a tápszer közül kellett választani, mindössze egy százalék mondta azt, hogy a tápszer jobb, 81 százalék szerint az anyatej, 17 százalék szerint pedig mindkettő megfelelő.

A megkérdezettek több mint harmada (36 százalék) szerint az az ideális, ha legalább egyéves koráig kap anyatejet a baba, de csaknem harmaduk (31 százalék) szerint egy évnél is tovább, igény szerint bármeddig táplálható a gyermek anyatejjel. A megkérdezettek 88 százaléka egyetértett azzal, hogy az anyatejjel táplált babák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, 84 százalék szerint pedig az anyatejes szoptatás egy életre megalapozza a szoros anya-gyermek kapcsolatot. Tízből nyolc magyar szerint az anyatejes táplálással alakul ki a gyermek és az anya közötti "ősbizalom".

csecsemő, baba, táplálás, cumisüveg, anyatej, tápszer
Egy felmérés szerint itthon a többség jobbnak tartja az anyatejet a tápszereknél. Fotó: Getty Images

Az anyatejes táplálás Magyarországon kifejezetten népszerű és elterjedt, amit jól mutat, hogy a gyermekek 94 százaléka élete első hat hónapja során, de legalább a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet –  közölte a KINCS . A szervezet szerint az anyatejes táplálás elterjedtségében nagy szerepe van a hungarikumnak számító védőnői ellátásnak. Tízből kilenc magyar ismeri a Védőnői Szolgálatot, 84 százalék szerint a védőnők hasznos tanácsokkal látják el a szülőket a csecsemőjük táplálásával és gondozásával kapcsolatosan. Tízből nyolc válaszadó úgy gondolja, hogy a védőnők sokat segítenek a várandóság alatt, a szülésre való felkészítésben és a szülés után is a családoknak.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok szerint a szülés körüli időszakban a kórházi személyzetnek és az édesapáknak is meghatározó szerepük van. A legtöbb magyar (85 százalék) szerint egy gyermek világrahozatalához a kórház a legmegfelelőbb helyszín, valamint a válaszadók háromnegyede (72 százalék) fogalmazott úgy, hogy jó, ha az édesapa jelen van a szülésnél.

Az anyatejes táplálás világnapját 1992 óta augusztus 1-jén tartják, hogy felhívják a figyelmet az anyatej fontosságára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint a csecsemő születésének első órájától egészen féléves koráig az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a baba számára, világviszonylatban mégis a fél év alatti kisbabáknak mindössze 41 százaléka kap kizárólag anyatejet. A magas jövedelmű országokban minden ötödik csecsemőt soha nem szoptattak. Egy 2018-as felmérés szerint a valaha is szoptatásban részesülő csecsemők aránya a skandináv országokban 90 százalék feletti, Olaszországban 86 százalék, Németországban 82 százalék, Spanyolországban 77 százalék, Franciaországban 63 százalék, az Egyesült Államokban 74 százalék, Írországban pedig mindössze 55 százalék.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Az ország északi tájain derült vagy legfeljebb fátyolfelhős lesz az ég, máshol azonban még előfordulhatnak erősebben felhős tájak is. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar, ezek kialakulási esélye az idő előrehaladtával egyre inkább csökken. Az északi, északkeleti szél kissé veszít erejéből, de még több helyen lesznek élénk lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között várható, ennél hidegebb az Északi-középhegység hidegre hajlamos, szélvédett helyein lehet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra