Az anyatej óriási előnyei

Az anyatej a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot tartalmazza, a szoptatás pedig nemcsak egyszerű, de kényelmes és biztonságos is. Lássuk, mi mindent érdemes tudni az anyatejes táplálásról!

A szoptatás nemcsak a baba, hanem a mama egészségét is védi. Az anyatejes táplálás során számtalan buktatóval találkozhatunk, a sok kéretlen tanács hallatán pedig könnyű elbizonytalanodni Ha kétségeink merülnek fel, ne adjuk fel, kérjük szoptatást támogató szakorvos, tanácsadó segítségét! Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusa hívta fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

Nincs gyenge vagy túl erős anyatej

Hogyan hat a kicsire az anyatejbe jutó koffein? Mennyi kávét ihatnak naponta a szoptató anyukák? Részletek itt.

Az anyatej összetétele és mennyisége alkalmazkodik a baba igényeihez. Nincs gyenge, híg vagy túl erős anyatej. A szoptatás elején hígabb, tejcukorban gazdagabb, második felében zsírdúsabb tejhez jut a csecsemő, így fél éves koráig más folyadékra vagy táplálékkiegészítésre nincs szüksége. Az anyatej összetétele a gyermek igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik: a gyermek fél éves kora körül, a mászás, a "mindent megkóstolás" időszakában megnő az immunfehérjék koncentrációja, és egészen a szoptatás végéig igen magas marad.

Az anyatejes táplálás mind a babára, mind a mamára nézve előnyös hatásokkal bír
Az anyatejes táplálás mind a babára, mind a mamára nézve előnyös hatásokkal bír

Igény szerint

A baba igénye szerinti szoptatással biztosítható a kicsi folyadék- és táplálékigényének fedezése. Az anyatej termelését a gyermek étvágya szabályozza. Igény szerinti szoptatás mellett működik a kereslet-kínálat elve, vagyis ha kevés az anyatej mennyisége, még több szoptatással tudjuk serkenteni a termelődését, míg egy idő után pontosan annyi anyatej termelődik, amennyire a babánknak szüksége van.

Tökéletes összetétel

Az anyatejben a baba számára szükséges összes tápanyag megtalálható. Ha úgy érezzük, a kicsi szomjas, éhes, szoptassuk gyakrabban. Ne vegyük el az értékes anyatej helyét más folyadékokkal! Mivel az anyatej könnyen emészthető a kicsi számára, a kizárólag anyatejjel táplált babák hamarabb megéhezhetnek, mint a tápszerrel táplált kicsik. Kivétel ez alól a nyári időszak, illetve a betegségek időszaka. Nagy melegben vagy láz esetén ugyanis szükség lehet kiegészítő folyadékpótlásra is.

Betegségek elleni védelem

Az anyatejben lévő egyik vegyület úgy veszi fel a harcot a rákos sejtekkel, hogy az egészségeseket sértetlenül hagyja. Az erről szóló kutatásról bővebben ide kattintva olvashat.

A szoptatott gyermekek között ritkábban fordul elő felső légúti hurutos betegség és hasmenés. Az allergia megelőzésében is fontos szerepet játszik az anyatej: jelentősen csökkenti a csecsemőkori ekcéma, a tápszerek kiváltotta tejallergia gyakoriságát és a csecsemő-kisdedkori asztmás jellegű nehézlégzés jelentkezését. Kutatások igazolják, hogy az anyatejjel táplált csecsemők körében felnőtt korban is kisebb a túlsúly, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázata.

A mamának is jó

A korai és gyakori szoptatás az édesanya számára is előnyös: fokozza a méhösszehúzódásokat, így segítve a méh eredeti állapotának mielőbbi elérését. A szoptatás védelmet nyújt az emlő- és a petefészekdaganat ellen. Megfelelő étrend mellett a szoptatás segíthet a várandósság alatt felszedett pluszkilók leadásában is.

Nem lehet elég korán kezdeni

A kórházak többségében ma már elterjedt gyakorlat, hogy szülés után az újszülöttet az édesanya mellére helyezik. A kutatások szerint akik szülés után közvetlenül és azután is gyakran mellre tették újszülöttjüket, kevesebb problémájuk volt a szoptatással, és tovább is szoptattak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.