Aggasztó előjel lehet a születésszám visszaesése

Az idei év első két hónapjában jelentősen kevesebb gyermek született Magyarországon, mint a korábbi évek azonos időszakában. Szakértők szerint elképzelhető, hogy ez csupán a koronavírus-járvány hatásának következménye, de az is előfordulhat, hogy egy jóval aggasztóbb demográfiai folyamat előszele.

Hogyan hatott a koronavírus-járvány a magyar népességszám alakulására ? Szakembert kérdeztünk.

Idén januárban 6602 gyermek született itthon, míg februárban 6068. A két adat jelentősen elmarad mind a 2021-es, mind a 2020-as értékektől. A visszaesést indokolhatja, hogy amikor ez a gyermekek megfogantak tavaly tavasszal, éppen a koronavírus-járvány talán legsúlyosabb hulláma söpört végig az országban. Hogy azonban valóban csupán ez áll-e a csökkenés mögött, azt a következő hónapok születésszámai fogják megmutatni. Amennyiben viszont a közeljövőben sem érkezik érdemi javulás e téren, úgy fennáll a veszély, hogy a népesedéspolitikai intézkedésekkel felpumpált termékenységi buborék kipukkadásának vagyunk éppen tanúi - írja a Népszava Kapitány Balázs demográfust idézve.

újszülött, csecsemő, gyermekvállalás
Januárban és februárban a korábbi évekhez képest kevés gyermek született Magyarországon. Fotó: Getty Images

Mint azt Szabó-Morvai Ágnes, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) tudományos főmunkatársa a lapnak nyilatkozva elmondta, a termékenységi politikák kétféle módon növelhetik a születések számát. Egyrészt vannak párok, akik az intézkedések hatására több gyermeket vállalnak, mint amennyit eredetileg terveztek. Másrészt vannak családok, ahova nem születik több gyermek, csupán előbbre hozzák a gyermekvállalást annak érdekében, hogy minél hamarabb részesüljenek a támogatásokból. A két forgatókönyv közül mindössze az első jelent tényleges népességszámnövekedést hosszú távon, míg a második csak egy átmeneti növekedést hoz, amely egy későbbi időszakban automatikusan csökkenést von maga után.

Magyarán kérdéses, hogy vajon a magyar kormányzat által kialakított családtámogatási rendszer, amely GDP-arányosan világszinten is kiemelkedő mértékű támogatást foglal magában, csak átmenetileg dobta-e meg a termékenységi rátát, és így visszaesés várható-e a közeljövőben további növekedés helyett. "Azt, hogy egy szakpolitikai döntés hatására az 1-es vagy a 2-es forgatókönyv valósul-e meg nagyobb arányban a családokban, nagyon nehéz mérni, és még nehezebb befolyásolni" - fogalmazott Szabó-Morvai. A szakember úgy véli, a családtámogatási intézkedések az első gyermekhez hozták meg a kedvet, illetve azok, akik egyébként kettőt szerettek volna, a több gyermekhez kötött támogatások miatt harmadikat is vállalnak.

Mint azt korábban megírtuk , 1980 óta évről évre csökken a magyar népesség, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének előrejelzése alapján az évszázad közepére 8,5 millióra csökkenhet az ország lakossága, miközben fokozatosan el is öregszik a társadalom. Mindez számos veszélyt tartogat, ráadásul úgy tűnik, a probléma hatékony kezelése, megoldása a jelentős kormányzati támogatások ellenére is várat még magára.

)
Útipatika külföldi vakációhoz

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)