Aggasztó előjel lehet a születésszám visszaesése

Az idei év első két hónapjában jelentősen kevesebb gyermek született Magyarországon, mint a korábbi évek azonos időszakában. Szakértők szerint elképzelhető, hogy ez csupán a koronavírus-járvány hatásának következménye, de az is előfordulhat, hogy egy jóval aggasztóbb demográfiai folyamat előszele.

Hogyan hatott a koronavírus-járvány a magyar népességszám alakulására ? Szakembert kérdeztünk.

Idén januárban 6602 gyermek született itthon, míg februárban 6068. A két adat jelentősen elmarad mind a 2021-es, mind a 2020-as értékektől. A visszaesést indokolhatja, hogy amikor ez a gyermekek megfogantak tavaly tavasszal, éppen a koronavírus-járvány talán legsúlyosabb hulláma söpört végig az országban. Hogy azonban valóban csupán ez áll-e a csökkenés mögött, azt a következő hónapok születésszámai fogják megmutatni. Amennyiben viszont a közeljövőben sem érkezik érdemi javulás e téren, úgy fennáll a veszély, hogy a népesedéspolitikai intézkedésekkel felpumpált termékenységi buborék kipukkadásának vagyunk éppen tanúi - írja a Népszava Kapitány Balázs demográfust idézve.

újszülött, csecsemő, gyermekvállalás
Januárban és februárban a korábbi évekhez képest kevés gyermek született Magyarországon. Fotó: Getty Images

Mint azt Szabó-Morvai Ágnes, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) tudományos főmunkatársa a lapnak nyilatkozva elmondta, a termékenységi politikák kétféle módon növelhetik a születések számát. Egyrészt vannak párok, akik az intézkedések hatására több gyermeket vállalnak, mint amennyit eredetileg terveztek. Másrészt vannak családok, ahova nem születik több gyermek, csupán előbbre hozzák a gyermekvállalást annak érdekében, hogy minél hamarabb részesüljenek a támogatásokból. A két forgatókönyv közül mindössze az első jelent tényleges népességszámnövekedést hosszú távon, míg a második csak egy átmeneti növekedést hoz, amely egy későbbi időszakban automatikusan csökkenést von maga után.

Magyarán kérdéses, hogy vajon a magyar kormányzat által kialakított családtámogatási rendszer, amely GDP-arányosan világszinten is kiemelkedő mértékű támogatást foglal magában, csak átmenetileg dobta-e meg a termékenységi rátát, és így visszaesés várható-e a közeljövőben további növekedés helyett. "Azt, hogy egy szakpolitikai döntés hatására az 1-es vagy a 2-es forgatókönyv valósul-e meg nagyobb arányban a családokban, nagyon nehéz mérni, és még nehezebb befolyásolni" - fogalmazott Szabó-Morvai. A szakember úgy véli, a családtámogatási intézkedések az első gyermekhez hozták meg a kedvet, illetve azok, akik egyébként kettőt szerettek volna, a több gyermekhez kötött támogatások miatt harmadikat is vállalnak.

Mint azt korábban megírtuk , 1980 óta évről évre csökken a magyar népesség, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének előrejelzése alapján az évszázad közepére 8,5 millióra csökkenhet az ország lakossága, miközben fokozatosan el is öregszik a társadalom. Mindez számos veszélyt tartogat, ráadásul úgy tűnik, a probléma hatékony kezelése, megoldása a jelentős kormányzati támogatások ellenére is várat még magára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23 °C
Minimum: +9 °C

A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Az északias szelet a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban időnként élénk széllökések kísérik, majd késő délután mérséklődik a légmozgás. A délutáni 21, 26 fokról késő estére 12 és 19 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásokra az előrejelzések szerint nem kell számítani, az allergiások tünetei viszont nem enyhülnek a következő napokban sem.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra