Aggasztó eredményeket hozott a népszámlálás

A tavaly őszi népszámlálás előzetes eredményei alapján egy évtized alatt több mint 300 ezer fővel csökkent a magyarországi népesség.

Az ország népessége 2022. október elsején 9 millió 604 ezer volt – olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett előzetes népszámlálási adataiból. Ez 3,4 százalékos csökkenést jelent a legutóbbi, 2011-es népszámláláskor mért adathoz képest. Az ország jelenlegi területén az 1980-as népszámlálás idején éltek a legtöbben, 10 millió 709 ezren. Azóta folyamatosan csökken a lakosságszám. A csökkenés legfőbb oka, hogy a halálozások száma messze meghaladja a születésekét. A természetes fogyás az elmúlt 11 évben 464 ezer főt tett ki, amelyet a 131 ezer fős bevándorlási többlet tudott csak valamelyest ellensúlyozni. A halálozási számot az elmúlt időszakban a koronavírus-pandémia is növelte: a korábbi évek 130 ezer körüli átlaga után 2020-ban 141 ezren, 2021-ben 156 ezren vesztették életüket.

Korábbi demográfiai előrejelzések szerint az évszázad közepére 8,5 millióra csökkenhet az ország népessége.

Átalakulóban van a korfa is. A 2022-es adatok szerint a hazai társadalom 21 százaléka, több mint egyötöde időskorú, míg a gyermekek aránya mindössze 15 százalék. Tizenegy év alatt 318 ezer fővel, 19 százalékkal emelkedett a 65 éves és annál idősebb generáció lélekszáma, dacára annak, hogy a népességszám jelentősen csökkent. Eközben a 14 éven aluliak aránya kismértékben, a 15-64 éves korcsoport aránya számottevően csökkent – utóbbi több mint 600 ezer fővel.

járókelők, utcai tömeg
Évről évre csökken a magyarországi népesség, miközben el is öregedik a társadalom. Fotó: Getty Images

Ami a területi eloszlást illeti, a legnépesebb megye ma Pest, ahol 1 millió 339 ezren élnek. Ennél csak Budapest lakossága (1 millió 682 ezer) nagyobb. A legutóbbi népszámlálás óta csak Pest és Győr-Moson-Sopron megyében nőtt a lakosságszám, mindenhol máshol csökkent. A legkevesebben Nógrád megyében élnek, ahol tavaly ősszel 183 ezer főt számláltak. A népesség a megyei jogú városokban csökkent a legnagyobb mértékben, átlagosan 6,8 százalékkal, míg a községekben a legkevésbé, 1,8 százalékkal.

A lakások száma továbbra is töretlenül emelkedik az országban. 2022-ben már 4 millió 593 ezer lakást számlált a KSH, 4,6 százalékkal többet, mint 2011-ben. Arányosan a legnagyobb növekedést Győr-Moson-Sopron, Pest és Somogy megyében jegyezték fel, miközben csökkenést egyedül Békés megyében mutatnak az adatok.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra