A gyerekkori betegség a tanulásra is kihat

A tartósan kórházban gyógykezelt gyermekek oktatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatát kezdeményezi Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Az átfogó vizsgálat megállapította, hogy egy hosszú kórházi ellátásra szoruló gyerek nagyon kevés helyen tud hozzájutni a szükséges oktatáshoz. A jogbiztonság követelménye ezen a területen több okból is sérül. A jogszabály eleve nem rögzíti a tartós gyógykezelés fogalmát, továbbá nincs világos iránymutatás arra nézve sem, hogy mikortól jogosult a kórházban kezelt gyermek az ottani oktatás igénybevételére.

tartós betegség, beteg gyerekek, kórházi ápolás, gyermekkori betegségek, tanulás, tanítás
Lemaradnak a tartósan beteg gyerekek az iskolai tananyaggal. Fotó: iStock

Alapvető feltételek hiányoznak

A vendégtanulói jogviszony nem megfelelő módon szabályozott. A szülők és a gyermekek nem is kapnak megfelelő tájékoztatást erről a lehetőségről, ráadásul a kórházakban és a klinikákon hiányoznak az oktatás személyi feltételei is. Emellett a beteg gyermekek számos csoportja - például a középiskolások, a sajátos nevelési igényű tanulók vagy az óvodások - egyszerűen nem tud hozzáférni az oktatáshoz, és nincs külön, sajátos pedagógiai és egészségügyi ismereteket átadó kórházpedagógusi képzés sem.

A sors hozhatja úgy, hogy nem csupán néhány napot kell kórházban tölteni. A hely ilyenkor - nem túlzás - börtönné kezd válni. Főként, ha nem lehet tudni, meddig tart a kezelés. Még ha biztatók is a gyógyulás jelei, számos nyűgöt kell leküzdeni. Mutatjuk, hogyan!

Az ombudsmani jelentés szerint a szabályozás rugalmatlansága és hiányosságai oda vezetnek, hogy az érintett tanulók oktatása nem vagy nem a jogszabályban meghatározott módon történik meg. Az eleve kedvezőtlen helyzeten nem segít a 2019. szeptember 1-jétől hatályos minisztériumi rendelet kiforratlan szabályozása sem. Eszerint ugyanis a tanuló egyéni munkarend keretében teljesíti tankötelezettségét, ha szakorvosi vélemény alapján részesül tartós gyógykezelésben.

Felülvizsgálatra van szükség

Ajánlásában Kozma Ákos kezdeményezte, hogy a szaktárca vizsgálja felül a tartósan kórházban gyógykezelt gyermekek oktatására vonatkozó szabályokat, és biztosítsa az oktatáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket. Azt kérte az emberi erőforrások miniszterétől, hogy jogszabályban határozzák meg a gyermekgyógyüdülőkben, az egészségügyi intézményekben és a rehabilitációs intézményekben tartós gyógykezelés alatt álló gyermekek jogosulti körét.


Javasolta azt is, hogy tegyék egyértelművé a szakorvosi vélemény alapján tartós gyógykezelésben részesülő gyerekek egyéni munkarendjének létrehozását szabályozó eljárásrendet, dolgozzák ki a kórházpedagógiai képzés és munkavégzés minőségi követelményeit, és állítsanak össze tájékoztatót a vendégtanulói jogviszonyról a szülők és a tanulók számára.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag