A gyerekkori betegség a tanulásra is kihat

A tartósan kórházban gyógykezelt gyermekek oktatására vonatkozó szabályok felülvizsgálatát kezdeményezi Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

Az átfogó vizsgálat megállapította, hogy egy hosszú kórházi ellátásra szoruló gyerek nagyon kevés helyen tud hozzájutni a szükséges oktatáshoz. A jogbiztonság követelménye ezen a területen több okból is sérül. A jogszabály eleve nem rögzíti a tartós gyógykezelés fogalmát, továbbá nincs világos iránymutatás arra nézve sem, hogy mikortól jogosult a kórházban kezelt gyermek az ottani oktatás igénybevételére.

tartós betegség, beteg gyerekek, kórházi ápolás, gyermekkori betegségek, tanulás, tanítás
tartós betegség, beteg gyerekek, kórházi ápolás, gyermekkori betegségek, tanulás, tanítás

Alapvető feltételek hiányoznak

A vendégtanulói jogviszony nem megfelelő módon szabályozott. A szülők és a gyermekek nem is kapnak megfelelő tájékoztatást erről a lehetőségről, ráadásul a kórházakban és a klinikákon hiányoznak az oktatás személyi feltételei is. Emellett a beteg gyermekek számos csoportja - például a középiskolások, a sajátos nevelési igényű tanulók vagy az óvodások - egyszerűen nem tud hozzáférni az oktatáshoz, és nincs külön, sajátos pedagógiai és egészségügyi ismereteket átadó kórházpedagógusi képzés sem.

A sors hozhatja úgy, hogy nem csupán néhány napot kell kórházban tölteni. A hely ilyenkor - nem túlzás - börtönné kezd válni. Főként, ha nem lehet tudni, meddig tart a kezelés. Még ha biztatók is a gyógyulás jelei, számos nyűgöt kell leküzdeni. Mutatjuk, hogyan!

Az ombudsmani jelentés szerint a szabályozás rugalmatlansága és hiányosságai oda vezetnek, hogy az érintett tanulók oktatása nem vagy nem a jogszabályban meghatározott módon történik meg. Az eleve kedvezőtlen helyzeten nem segít a 2019. szeptember 1-jétől hatályos minisztériumi rendelet kiforratlan szabályozása sem. Eszerint ugyanis a tanuló egyéni munkarend keretében teljesíti tankötelezettségét, ha szakorvosi vélemény alapján részesül tartós gyógykezelésben.

Felülvizsgálatra van szükség

Ajánlásában Kozma Ákos kezdeményezte, hogy a szaktárca vizsgálja felül a tartósan kórházban gyógykezelt gyermekek oktatására vonatkozó szabályokat, és biztosítsa az oktatáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket. Azt kérte az emberi erőforrások miniszterétől, hogy jogszabályban határozzák meg a gyermekgyógyüdülőkben, az egészségügyi intézményekben és a rehabilitációs intézményekben tartós gyógykezelés alatt álló gyermekek jogosulti körét.

Javasolta azt is, hogy tegyék egyértelművé a szakorvosi vélemény alapján tartós gyógykezelésben részesülő gyerekek egyéni munkarendjének létrehozását szabályozó eljárásrendet, dolgozzák ki a kórházpedagógiai képzés és munkavégzés minőségi követelményeit, és állítsanak össze tájékoztatót a vendégtanulói jogviszonyról a szülők és a tanulók számára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció