Meglepő dolog áll egy alvászavar hátterében

A tudósok korábban azt hitték, hogy a garatelzáródásból adódó éjszakai légzéskimaradással járó obstruktív alvási apnoé a betegek nyakvastagságával függ össze, de egy új kutatás más eredményre jutott.

A Pennsylvaniai Egyetem tudósai azt állítják, a nyelv zsírtartalmával függ össze, kiknél alakul ki az alvási apnoé. Ha tehát sikerül csökkenteni ennek az apró, ám jelentős szervnek a zsírtartalmát, az jelentősen hozzájárulhat a tünetek mérséklődéséhez - véli Dr. Richard Schwab, a tanulmány vezető szerzője.

horkolás, alvási apnoé, alvászavar, nyelv, nyelv zsírtartalma, fogyás, túlsúly, elhízás
horkolás, alvási apnoé, alvászavar, nyelv, nyelv zsírtartalma, fogyás, túlsúly, elhízás

Ennyit számít a fogyás

Az alvási apnoé így pusztítja a testet - részletek!

A tudósok 67 embert vontak be munkájukba. Az alanyok mindegyike alvási apnoéval küzdött - enyhe vagy súlyos formában -, testtömegindexük pedig 30 felett volt, ami már az elhízott tartományba sorolható. Hat hónap leforgása alatt azonban a résztvevők jelentős fogyást értek el. Diéta vagy gyomorműtét következtében sikerült leadniuk a testsúlyuk közel 10 százalékát. A szakértők a fogyás előtt, valamint a fél év elteltével is megvizsgálták MRI-vel a garat területét az alanyoknál, és arra a következtetésre jutottak, hogy a nyelv zsírtartalmának csökkenése kulcsfontosságú volt az alvási apnoé tüneteinek mérséklődése szempontjából.

Más izmok is változnak

A tudósok azt is megfigyelték továbbá, hogy más izmoknál is javulás következett be a testsúlycsökkenés miatt. Csökkent például az állkapocsizom mérete, valamint a légutak mindkét oldalán található izmoké is. Ez utóbbiaknak is jelenős szerepe lehet az alvási apnoé tüneteinek mérséklésében, de a kutatók szerint nem akkora, mint a nyelv zsírtartalom-csökkenésének. A betegek alvási apnoét vizsgáló tesztjein az eredmények szintén javultak, átlagosan 31 százalékkal.

Ezek az eredmények új távlatokat nyithatnak meg az alvási apnoé kutatásában. Könnyen lehet, hogy a tudósok hamarosan már azt vizsgálják majd, milyen alacsony zsírtartalmú diéták csökkentik leginkább a nyelv zsírtartalmát, illetve a hasi zsírfagyasztásnál alkalmazott fagyasztásos eljárások hogyan alkalmazhatók a nyelv esetén.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció