Műtétek alatti altatás: ez történik az agyban

Az altatószerek a Current Biology internetes kiadásában megjelent új kutatás szerint valóban elaltatják a betegeket, de nem csak az ébrenlétet kapcsolják ki, hanem fontos alvási áramköröket is bekapcsolnak az agyban.

Dr. Max Kelz, a Pennsylvania Egyetem aneszteziológusa elmondta, annak ellenére, hogy már több mint 160 éve használ az orvostudomány embereken altatószereket, még mindig nem tudjuk, hogyan okozzák az általános érzéstelenítés (altatás) állapotát.

"Kimutattuk, hogy az egyik elterjedt belélegezhető altatószer hatására az alvást serkentő idegsejtek kisülnek" - magyarázta Kelz. "Úgy véljük, hogy ez nem csupán véletlen. Sok általános érzéstelenítésre szolgáló szer részben azáltal okozza az eszméletvesztést, hogy bekapcsolja az agy természetes alvási áramköreit, ami beindítja a tudattalanba vezető, minden este megélt utazásunkat."

Kelz és munkatársai a hipotalamusz belsejében elhelyezkedő agyterületre összpontosítottak, amelynek nő az aktivitása, amikor elalszunk. Kimutatták, hogy az izoflurán altatószer egerekben növeli ennek az agyi területnek az aktivitását. Az is kiderült, hogy azok az egerek, amelyekben ezen az agyterületen működésképtelenek voltak az idegsejtek, nagyobb ellenállást mutattak a gyógyszerrel szemben.

A kutató azt is elmondta, hogy jelentős különbségek fedezhetők fel a természetes alvás és az általános érzéstelenítés által kiváltott tudattalan állapot között. Még a legmélyebben alvó embert is fel lehet ébreszteni, de az elaltatott páciens a testét érő trauma ellenére az egész műtét alatt eszméletlen marad.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: