Műtétek alatti altatás: ez történik az agyban

Az altatószerek a Current Biology internetes kiadásában megjelent új kutatás szerint valóban elaltatják a betegeket, de nem csak az ébrenlétet kapcsolják ki, hanem fontos alvási áramköröket is bekapcsolnak az agyban.

Dr. Max Kelz, a Pennsylvania Egyetem aneszteziológusa elmondta, annak ellenére, hogy már több mint 160 éve használ az orvostudomány embereken altatószereket, még mindig nem tudjuk, hogyan okozzák az általános érzéstelenítés (altatás) állapotát.

"Kimutattuk, hogy az egyik elterjedt belélegezhető altatószer hatására az alvást serkentő idegsejtek kisülnek" - magyarázta Kelz. "Úgy véljük, hogy ez nem csupán véletlen. Sok általános érzéstelenítésre szolgáló szer részben azáltal okozza az eszméletvesztést, hogy bekapcsolja az agy természetes alvási áramköreit, ami beindítja a tudattalanba vezető, minden este megélt utazásunkat."

Kelz és munkatársai a hipotalamusz belsejében elhelyezkedő agyterületre összpontosítottak, amelynek nő az aktivitása, amikor elalszunk. Kimutatták, hogy az izoflurán altatószer egerekben növeli ennek az agyi területnek az aktivitását. Az is kiderült, hogy azok az egerek, amelyekben ezen az agyterületen működésképtelenek voltak az idegsejtek, nagyobb ellenállást mutattak a gyógyszerrel szemben.

A kutató azt is elmondta, hogy jelentős különbségek fedezhetők fel a természetes alvás és az általános érzéstelenítés által kiváltott tudattalan állapot között. Még a legmélyebben alvó embert is fel lehet ébreszteni, de az elaltatott páciens a testét érő trauma ellenére az egész műtét alatt eszméletlen marad.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra