Komoly betegséget jelezhetnek a rémálmok

A rémálmok és a napközben tapasztalt hallucinációk egy autoimmun betegség korai figyelmeztető jelei lehetnek - állítja egy frissen publikált tanulmány.

Éjszakánként sokféle, többnyire zavaros képsor pörög le a szemünk előtt, melynek jelentésén általában nem is érdemes töprengeni. Bizonyos esetben azonban fontos odafigyelni ezekre a rémálmokra: egy frissen publikált tanulmány szerint ugyanis a nappali hallucinációkkal egyetemben egy autoimmun betegségre, a lupuszra hívhatják fel a figyelmet - írja az Iflscience

lupusz - szisztémás lupus erythematosus, rövidítve SLE - nagyjából 5 millió embert érint világszerte. Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) definíciója szerint egy krónikus (élethosszig tartó) autoimmun betegség, amely a test bármely részét károsíthatja. Lényege, hogy az immunrendszer nem tud különbséget tenni vírusok, baktériumok, illetve egészséges sejtek, szövetek, szervek között, és mindent megtámad. Többnyire kiütéseket, ízületi fájdalmakat és rossz közérzetet okoz, a tünetei azonban sokfélék lehetnek, ami miatt a helyes diagnózis felállítása hosszú időt vehet igénybe. Jelenleg nincs rá gyógymód, de a tünetek gyógyszeres kezeléssel kezelhetők.

alvászavar
Betegséget is jelezhetnek bizonyos rémálmok. Fotó: Getty Images

A tanulmányban 676 lupuszban szenvedő embert vizsgáltak meg, konzultáltak 400 orvossal, illetve 69 embert kérdeztek meg a szisztémás autoimmun betegségekkel kapcsolatos tapasztalataikról (amelyek közé a lupusz is tartozik). Az adatgyűjtés során felfigyeltek egy gyakori tünetre: ötből három lupusszal küzdő embert a betegségének kialakulása előtt rémálmok gyötörtek. Ezekben többnyire megtámadta  vagy üldözte őket valami, csapdába estek vagy lezuhantak és összetörték magukat. Az érintettek negyede éber állapotban is tapasztalt a rémálmokhoz hasonló hallucinációkat.

A vizsgálathoz csatlakozó orvosok egyetértettek abban, hogy ezek a rémálmok és hallucinációk az autoimmun betegségek közelgő fellángolására figyelmeztethetnek. Fontos ezért a betegeket és a kezelőiket is tájékoztatni arról, hogy a különös éjszakai álmok bizonyos esetben valamilyen autoimmun folyamatokra utalhatnak, így pedig a diagnózist is gyorsabban állíthatnák fel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra