Gyógyszer vagy serkentőszer?

Egy nem túl gyakori, eddig gyógyíthatatlan alvási rendellenesség kezelésére fejlesztették ki amerikai gyógyszergyártók azt a vegyületet, amely az utóbbi hónapokban nagy vihart váltott ki.

Miről is van szó? Mi osztotta meg ennyire a laikus, valamint a szakmai közvéleményt ? Félő, hogy az új szer, amivel segíteni lehet a napközben akaratlanul álomba zuhanók, a narkolepsziások baján, igen veszélyes serkentőszerként is karriert fut majd be.

Elbóbiskol a volán mögött

Az éberséget fokozó hagyományos gyógyszerek úgy tartják távol az álmosságot, hogy eközben az egész agy működését felpörgetik, és a sok kávé vagy amfetamin fogyasztásához hasonló, túlfűtött izgalmi állapotot idéznek elő. Az új gyógyszer, amit az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában most engedélyeznek a megfelelő hatóságok, más elven működik. Az agynak csak egy meghatározott részén, a homloklebeny-kéregben fokozza az éberséget. Ez az egyik legaktívabb része az agyunknak, amikor nem alszunk, ez irányítja a tervezést, az emlékezést, a figyelmünket.

A nagy vihart kavart, új gyógyszert eredetileg egy viszonylag ritka betegség, a narkolepszia kezelésére fejlesztették ki. Ennek az agyi elváltozásnak kellemetlen és veszélyes megnyilvánulási formája, hogy az érintettek bármely napszakban akaratlanul álomba esnek. Mindegy, hogy a munkájukat végzik, járművet vezetnek, valakivel beszélgetnek vagy éppen szeretkeznek, képtelenek ellenállni a rájuk törő álmosságnak. Ez az egy-két perces éberségvesztés roppant kellemetlen, a veszélyes foglalkozásúaknál pedig egyenesen végzetes lehet. A narkolepszia másik jellegzetes tünete, hogy az alvásroham előtt vagy után valósággal kiszáll az erő a beteg végtagjaiból, képtelen állva maradni, izmai nem engedelmeskednek.

Minek annyit aludni?!

A régóta folyó kutatások ellenére még ma sem tudják pontosan, mi okozza a narkolepsziát, de az biztos, hogy az agy biokémiai egyensúlyának zavaráról is szó van. Korábban az éberséget fokozó szerekkel, elsősorban amfetamin-származékokkal tartották ébren a narkolepsziásokat. Ezek a gyógyszerek azonban számos komoly mellékhatással járnak, ezért tartós használatuk mindenképpen aggályos. Márpedig a narkolepsziásokat a fiatal felnőttkori első jelentkezés után általában egész életükben elkísérik az alvásrohamok.

Mint azt sejteni lehetett, mások érdeklődését is felkeltette a gyógyszer, és a jelek szerint a gyártó is támogatja a potenciális fogyasztói kör bővítését. A Cephalon gyógyszergyár ugyanis nemrégiben arról számolt be, hogy sikeresen kezelték az új szerrel a többműszakos munkarendben dolgozók krónikus álmatlanságát. A gyártó arra számít, hogy a jövőben másfajta álmatlansággal járó kórképek gyógyítására is használni lehet majd a terméket, és ezzel a szerrel tartják majd ébren azokat, akiknek valami fontos okból 24 órán át vagy még tovább egyfolytában csúcsteljesítményt kell nyújtaniuk.

A téma kapcsán kibontakozó vitában a kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy igen nagy a szerrel való visszaélés esélye és veszélye, hiszen napjainkban a legfejlettebb országokban az alvással töltött órák száma egyre csökken, a globális fogyasztói társadalom polgárai éjjel-nappal "pörögnek". Mind több az olyan foglalkozás, munkakör, ahol többműszakos rendben kell dolgozni, a nonstop nyitva tartó szórakozóhelyek, bevásárlóközpontok, filmszínházak, országúti éttermek, szolgáltató helyek, játéktermek is egyre több embert csábítanak arra, hogy éjszaka is "éljenek".

Megelőzni a visszaéléseket

A vitatott gyógyszer lehetővé teszi, hogy például a bevetésben résztvevő katonai alakulat tagjai, a sürgősségi orvoscsoportokban dolgozók, a kamionsofőrök akár két napig is tökéletes teljesítményt nyújtsanak alvás nélkül. Természetesen azt ma még nem lehet tudni, hogy ennek a tartós éberségnek mi az ára. Számos megbízható kutatás bizonyítja azonban, hogy az alvásmegvonás már néhány nap után is nagyon komoly gondolkodási, észlelési zavarokhoz vezet, rontja az immun- és a hormonrendszer működését. Aránylag rövid idő, 4-5 nap után alvás nélkül olyan súlyos állapotba kerülnek az érintettek, hogy az ilyen jellegű kísérleteket fel kellett függeszteni.

Az új szer körül várhatóan tovább tart majd az indulatoktól sem mentes vita, hiszen egyes helyzetekben, mint például természeti katasztrófa esetén a mentőalakulat résztvevőinél, valamint a hadseregben bizonyosan elterjed a használata. Az Egyesült Államokban még a szövetségi gyógyszerellenőrző bizottság, az FDA döntésére várnak a piaci bevezetéséhez. Mivel nagyon komoly esély van arra, hogy sokan visszaélnek vele, az alvásszakértők többsége azt reméli, hogy csak a lehető legszigorúbb feltételek mellett, csak a valóban súlyos betegek juthatnak hozzá a szerhez, és nem lesz belőle amolyan party-drog.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció