Ezért ne nyomkodja a szundi gombot!

Nagyon sokunknál a reggeli felkelés rituáléjához hozzátartozik az, hogy lenyomjuk az ébresztőórát és még egy kicsit visszabújunk az ágyba - lehet, hogy csak öt percre, de könnyen lehet ebből akár fél óra is. Ha valaki keveset alszik, ez nélkülözhetetlennek tűnhet, de tényleg olyan jó ötlet ez?

A szakemberek szerint egyáltalán nem, sőt a visszaalvásnak kifejezetten rossz hatása lehet az egészségünkre, és nemhogy kipihenjük magunkat ezekben a lopott pillanatokban, hanem éppen azt érjük el, hogy még fáradtabban, kimerültebben kelünk fel.

Ennek oka elsősorban abban kereshető, hogy az állandó ébresztés-visszaalvás megzavarja az alvási ciklusunkat, nem tudunk elég mélyen visszaaludni, hiszen mire elérnénk a pihentető, mélyalvási szakaszt , már meg is szólal újra az ébresztő.

Reggeli hibáink A reggeli morcosság a felkeléssel indul és sajnos egészen estig kitart, ha nem teszünk ellene! Íme néhány tipp, amellyel elkerülhetők a leggyakoribb reggeli hibák. Kattintson! Az ébresztőóra ráadásul egyébként is megzavarhatja a pihentető alvási ciklust, hiszen nagyon gyakran nem akkor ébreszt minket, amikor éppen felületesebben alszunk és könnyebb lenne az ébredés, hanem akkor, amikor arra szükség van. Az ébredést gyakran furcsa félálom-állapot követi, és ha visszaalszunk, akkor szükségtelenül sokáig "lebeghetünk" ebben az állapotban. Vagyis, sem az alvásunk, sem pedig az ébredés nem lesz elég hatékony.

Ennek pedig súlyos következményei is lehetnek, és nemcsak az egész napos rossz hangulatra és morcosságra gondolhatunk. Az alvászavarok hatással vannak például a memóriánkra, a kognitív, koncentrációs és tanulási képességeinkre. Az alvászavaroknak emellett hosszú távú hatásai is lehetnek az egészségünkre, több kutatás is bizonyította, hogy a túl kevés alvás vagy a gyakori ébredések növelik a krónikus gyulladásos betegségek kialakulásának esélyét, a diabétesz, a magas vérnyomás, az elhízás rizikóját, rontják a szervezet öngyógyító képességeit és az immunrendszerünk hatékonyságát. Aki keveset alszik, gyakrabban lesz beteg és nehezebben is gyógyul ki a betegségekből.

Létezik olyan módszer, hogy kíméletesen és kipihenten ébredjünk?

Első lépésként érdemes pontosabban meghatározni, hogy mikor bújjunk ágyba és mikor ébredjünk fel. Az egyik legtöbbet hangoztatott elmélet szerint naponta 8 óra alvásra van szükségünk , ez azonban egyénenként eltérő lehet, van, akinek 6-7 óra alvás is elég, mások viszont szinte használhatatlanok, ha nem aludhatnak 9 órát.

Ha visszaalszunk, sokáig lebeghetünk féléber állapotban

Ha visszaalszunk, sokáig lebeghetünk féléber állapotban

Sokkal fontosabb azonban, hogy 5-6, 90 perces alvási ciklus meglegyen egy-egy éjszaka, így lesz igazán pihentető az alvás, illetve, hogy lehetőleg úgy időzítsük a lefekvést és a felkelést, hogy ne ezeknek a nagyjából másfél órás ciklusok közepén keljünk fel. Több internetes oldal is van, ahol kiszámíthatjuk, hogy mikor ideális lefeküdnünk, illetve felkelnünk, például: www.sleepytimer.com.

Igyekezzünk mindennap ugyanakkor lefeküdni és felkelni, ez az elején nehéznek tűnhet, de elég hamar hozzászokik a szervezetünk, és ez a későbbiekben megkönnyítheti az elalvást , illetve az ébredést.

Ha tehetjük, ruházzunk be egy olyan ébresztőórára, mely csipogás vagy csörgés helyett a fény erejével ébreszt: ezek az órák úgy működnek, hogy a beállított időpont előtt nagyjából fél órával fokozatosan elkezdenek világítani, így a hajnali napfényt "imitálják". Ezek a lámpák kíméletesebb ébredést tesznek lehetővé.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: