Büntetik az éjszakai repülést

Az elmúlt hónapokban csaknem kétszázszor zavarták meg az alvást a repülők. Mostanáig tizenöt légitársaságra szabott ki mélyalvási díjat a Budapest Airport Zrt.

Tényleg veszélyes repülőtér mellett élni - kattintson!

Tavaly október óta szab ki a Budapest Airport "mélyalvási díjat" azokra, akik a főváros felett éjfél és hajnali öt óra között repülnek. A bírságokból négy hónap alatt 35 ezer euró, vagyis több mint 11,8 milló forint folyt be - írta a hétfői Világgazdaság az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatására hivatkozva.

repülő, repülés, bírság, légitársaság, éjszakai repülés, mélyalvás
Az elmúlt hónapokban csaknem kétszázszor zavarták meg az alvást a légitársaságok.Fotó: iStock

Erre költik a befolyt pénzt

A szabálysértő légi közlekedési vállalatok összesen 176-szor repültek át a főváros felett az úgynevezett mélyalvási - éjfél és hajnali öt óra közötti - időszakban. A légitársaságok a teljes kiszabott összeget befizették, és egyetlen esetben sem vitatták a számlán szereplő összeget. A megbírságolt társaságokat nem nevezték meg.

A reptér üzemeltetője vállalta, hogy az így befolyt összeget teljes egészében a legújabb zajszigetelési programjára fordítja: 2020-ban újabb 1500 háztartásnak ajánlanak fel ablakszigetelést.

Ennyire ártalmas a repülőgépek zaja

Ahogy már korábban is megírtuk, azok, akik kénytelenek a repülőgépek zaját folyamatosan elviselni, megbetegedhetnek tőle. Az állandó zaj ugyanis magas vérnyomáshoz, szívrohamhoz és egyes esetekben stroke-hoz is vezethet. Budapesten az ilyen szempontból kritikus 16 kilométer a Parlament és a ferihegyi reptér közötti távolságnak felel meg. A szakemberek megállapították, hogy minél hangosabb a repülőgép zaja, annál károsabb az emberek egészségi állapotára, különösen éjszaka.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: