Az alvásunkat is kiszínezte a színes tévé

Időnk körülbelül egyharmadát töltjük alvással. 25 évvel ezelőtt a tudósok még keveset tudtak az éjszakai szokásokról, ma már azonban bővebb és alaposabb kutatási anyag áll rendelkezésre.

A Cleveland Clinic összegyűjtött néhány kevésbé közismert érdekességet a témában Michelle Drerup alvászavarokkal foglalkozó szakértő segítségével.

A fáradtság 14 óra körül tetőzik, ezért vagyunk kevésbé éberek ebéd után. Fotó: Getty Images
A fáradtság 14 óra körül tetőzik, ezért vagyunk kevésbé éberek ebéd után. Fotó: Getty Images
 1. A kutatások azt mutatják, hogy a telihold előtti napokban az emberek később fekszenek le és kevesebbet alszanak, bár az okok egyelőre tisztázatlanok.
 2. Ha kevesebb mint öt percbe telik az éjszakai elalvás ideje, akkor valószínűleg kialvatlanságban szenvedünk. Ideális esetben az elalvás 10-15 percet vesz igénybe.
 3. A tengeri vidrák megfogják egymás mancsát, amikor alszanak, hogy ne távolodjanak el egymástól.
 4. A fáradtság naponta kétszer tetőzik: a legtöbb embernél hajnali 2 és délután 2 óra körül. Ezért vagyunk kevésbé éberek az ebéd utáni időszakban.
 5. Nehezen indul a hétfő reggel? A megváltozott hétvégi alvási ütemterv miatti szociális jet laget lehet ezért okolni. A kifejezést egy tanulmány ihlette, amely szerint azok az emberek, akik a munkahét során a hétvégéktől eltérő időpontokban aludtak, megnövekedett dohány-, koffein- és alkoholfogyasztást mutattak azokhoz képest, akik a hét során hasonló alvási szokásokkal rendelkeztek.
 6. Mi vagyunk az egyedüli emlősök, akik szívesen késleltetik az alvást, és nem igény szerint fekszenek le.
 7. A stressz, a fizikai vagy mentális betegségek, az élet- vagy alvási feltételek, a családtörténet, a műszakos munkavégzés, valamint a táplálkozási és testmozgási szokások együttesen hozzájárulhatnak az álmatlansághoz.
 8. Az, hogy reggel nehéz felkelni az ágyból, egy valós állapot, amelyet diszániának neveznek. Táplálkozási hiányt, depressziót, de komolyabb problémákat is jelezhet.
 9. Az álmatlanságot  nem az éjszakánként elmaradt alvás határozza meg, hanem az álmosság, koncentrálási nehézség, fejfájás, ingerlékenység és egyéb problémák, amelyeket mindennap okozhat.
 10. Az angol bulldog az egyetlen olyan kutya, amely alvási apnoét, vagyis légzési rendellenességet él át, valószínűleg a szokatlan légúti anatómiai okok (rövid orr és alsó harapás) miatt.
 11. Ha 16 órán keresztül folyamatosan ébren vagyunk, az akkora mértékben csökkenti a teljesítményt, mintha véralkoholszintünk 0,5 ezrelék lenne.
 12. Tanulmányok kimutatták, hogy rövidebb távon az elégtelen alvás összefüggésbe hozható a fertőzések magasabb kockázatával, a védőoltásra adott gyengébb reakcióval és az agyműködés romlásával. 
 13. Alvás nélkül éhség alakul ki, mivel a leptin, egy étvágyszabályozó hormon szintje csökken.
 14. A nyári időszámítás lejártakor kisebb az esélye annak, hogy közlekedési balesetet szenvedjünk. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a plusz egy óra alvás csökkenti a balesetek számát.
 15. Az egyik feladat a korai angol malom- és gyárvárosokban az volt, hogy bekopogtattak az emberek ablakán, hogy felébresszék őket: ideje munkába indulni. A kopogtatók reggelente végig járták az utcákat és egy hosszú bottal dörömböltek azok ablakain, akik fizettek ezért a szolgáltatásért. 
 16. A munkahelyi alvás kevésbé jelent problémát Japánban. A vállalatok ezt a túlterheltség miatti kimerültség jeleként fogadják el.
 17. Néhány autóbérlési szerződésben meg kell ígérni, hogy a bérlő nem ül volán mögé, ha hat óránál kevesebbet aludt.
 18. Az álmatlanság gyakran a gyász normális velejárója. Az altatók szedése megzavarhatja ezt a természetes folyamatot.
 19. A rendszeres testmozgás általában javítja alvási szokásainkat. Közvetlenül lefekvés előtt végzett megerőltető gyakorlat viszont ébren tarthat.
 20. Ma már 75 százalékunk színesen álmodik. A színes televíziózás előtt csak 15 százalékunk volt így.
 21. A bálnák és a delfinek szó szerint félálomba merülnek. Az agyuk mindkét oldala felváltva jár, így fel tudnak jönni levegőért.
 22. Az alvászavarok egyik legjelentősebb oka napjainkban: a 24 órás internet-hozzáférés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra