"Szabályos S betűt formált a kislány karja"

Nincs az a mentős, aki nem érez hirtelen gombócot a torkában, ha gyermekkel kapcsolatos esethez riasztják. Lehet, hogy már a bejelentés alapján tudható, hogy nincs komoly baj, mégis, valahogy ösztönösen jobban sietünk ilyenkor.

Egy játszótérre hívtak minket, egy 7 év körüli kislánynak sérült meg a keze. Tavasz volt, sütött a nap, de még elviseltük magunkon a kabátot. A kislány egész karja a piros dzsekijébe volt bugyolálva, úgy várt minket a mókuskeréken ülve. Egyszerre értünk oda az anyukával, aki, érthető módon, nagyon meg volt ijedve. Miután megnyugtattuk, kibugyoláltuk a sérült testrészt, és akkor láttuk, hogy egy szabályos S betűt formált a kislány karja. A kislány édesanyja elájult a látványtól, így mentőgépkocsi-vezető kollégám vele foglalkozott, rutinosan felpolcolta az anyuka lábát. Eközben én egy úgynevezett Kramer-sínt raktam a törött végtagra, amely tulajdonképpen egy alumíniumhálóra erősített kötszer, hajlékony, és a törött taghoz lehet igazítani. Az addigifájdalomnagyrészt meg is szűnt, hiszen a legjobb fájdalomcsillapítás törés esetén a rögzítés. A kislány nagyon higgadtan kezelte a helyzetet.

Nem merte elmondani, hogy apja okozta sérülését "A mostani történetet nem azért írom le, mert annyira izgalmas lenne. Nincs benne semmi rendkívüli, mégis megmaradt bennem, és sajnos még így, közel húsz év távlatából is könnyű felidézni. Ugyanis végtelenül szomorú történetről van szó." Olvassa el mentőápoló szerzőnk korábbi cikkét.

Miután az édesanya is magához tért, kétségbeesve mondogatta, hogy a kislánya most nyomorék lesz, hiszen ilyen karral nem lehet élni, biztosan megműtik, tele lesz vassal, és hogy ez egy életre szóló sérülés. Megnyugtattam, hogy szó sincs erről. És soroltam a megnyugtatásul szolgáló mondatokat. A gyerekek olykor ijesztő sérüléseket képesek összehozni, láttam ennél nagyobb ívű S-kanyart is alkaron. Valószínűleg még műteni sem kell, mert szerencsére ez egy úgynevezett zöldgally törés. Gyermekkorban a csonthártya még rendkívül erős, és ilyenkor, ha külső behatás éri, a végtag nem törik el teljesen. Az az oldal, ahonnan az ütést kapta, valószínűleg igen, eltörött, de a másik oldalt egyben tartja ez a nagyon erős csonthártya, így lehet, hogy a csont bár meghajlik, de nem törik el. Gipsszel rögzítve, nyomtalanul elmúlik majd. Szinte hallottam, ahogy az anyuka szívéről legördül a kő...

A zöldgally törés gipsszel rögzítve nyomtalanul elmúlik.
A zöldgally törés gipsszel rögzítve nyomtalanul elmúlik.

Itt jegyezném meg, hogy az ilyen jellegű törések száma látványosan csökkent, amióta a játszóterek rugalmas "padlózatot" kaptak. Sokkal biztonságosabbak lettek az így kialakított játszóterek, főleg, ha arra is figyeltek a kivitelezésnél, hogy ne legyen túl sok éles vagy kiálló szeglet, tereptárgy.

Egy másik alkalommal, éppen egy ilyen modern játszótérre riasztottak minket. A játszóteret körülvevő kerítés kapuja vasból volt, és a függőleges vasrudak alját valaki behajlította. Így létrejött a föld felszínétől 5 centiméterre egy vízszintesen kiálló lándzsa. Kicsi volt az esélye, hogy ez így, ebben a formában sérülést okozzon. De gyerekekről lévén szó, azért megtörtént a baj. Egy kisfiú állt a kapunál, a huzat rácsapta az ajtót, és a lándzsa felnyársalta a sarkánál fogva. Nagyon fájt neki, így kénytelenek voltunk előbb kábító hatású fájdalomcsillapítót adni, hogy lehúzzuk őt a kerítésről.

Az ijedtség ezúttal részünkről is megvolt, de aztán gyorsan jött a megkönnyebbülés. A kisfiú első kérdése, miután magához tért, ugyanis az volt, hogy ügyes volt-e, és kaphat-e fagylaltot. Útban a kórház felé megálltunk, és kapott néhány gombócot.

Jó tanácsként még csak annyit írhatok, ha a játszótérre visszük a gyereket, mindig alaposan nézzünk körül. Előfordulhat, hogy valaki ott hagyott valami nem oda illő tárgyat (üveget, vasdarabot), vagy az egyik eszköz nem működik jól, sérült. Kerüljük ezen eszközök használatát, mert bár a gyerekek strapabírása minden képzeletet képes felülmúlni, ne kísértsük a sorsot.

A szerző mentőápolóként dolgozik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés