Meglepő bajt jelezhet a szabálytalan ciklus

A szabálytalan vagy elhúzódó menstruáció a szívbetegség magasabb kockázatára is utalhat kutatók szerint. Eredményeik alapján érdemes lehet a hormonokra és az életmódra is jobban figyelni.

A szakemberek is fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy a szabálytalan menstruációs ciklus önmagában nem okoz szívbetegséget, viszont előrejelezhet más egészségügyi problémákat, amelyek végső soron hozzájárulhatnak a szívbetegségek kialakulásához. Egy, a JAMA című folyóirat októberi számában megjelent átfogó tanulmány szerzői különösen azokat intik óvatosságra, akiknek 40 napnál hosszabb a ciklusuk, vagy egyáltalán nem menstruálnak – írta meg a verywellhealth.com.

menstruáció, menzesz, alhasi fájdalom, fiatal nő, kanapé
A női cikluszavar akár szív-érrendszeri problémák előjele is lehet. Fotó: Getty Images

A tanulmány szerzői 24 éven át követték nyomon közel 81 ezer nő egészségi állapotát, akik átlagéletkora a kutatás kezdetén 37,7 év volt, de 14 éves koruktól kezdődően számoltak be menstruációjuk jellemzőiről. A tudósok azt vizsgálták, átlagosan mennyi ideig tartottak az alanyok menstruációs ciklusai, illetve az utánkövetés során kialakultak-e náluk olyan súlyos szív-érrendszeri kórképek, mint a koszorúér-betegség, a szívroham vagy a stroke.

Összesen 1816 nőnél alakult ki szívbetegség 46 éves koruk előtt. Az eredmények összegzése után a tudósok arra jutottak, hogy magasabb volt a kockázat azoknál a nőknél, akik hosszabb ciklusokról számoltak be, vagy nem is menstruáltak. A 40 napnál hosszabb ciklusú nőknél 30-44 százalékkal volt magasabb a szívbetegség kockázata a 26-31 nap közötti ciklusú nőkhöz képest. A szabálytalan ciklussal vagy menstruáció nélkül élő nőknél pedig ez az arány 15-40 százalék közötti volt. A szívbetegségek rizikója 29 és 46 év közt volt a legmagasabb a kutatók szerint.

Mi lehet az összefüggés?

Bár a kapcsolat a tudósok szerint nem tisztázott, a választ valószínűleg a hormonok szerepében kell keresni. A szakemberek egyrészt megemlítik a húszas-harmincas évek menstruációs változásaiban főszerepet játszó, az agy és az agyalapi mirigy között futó hormonok lehetséges zavarát – mivel ezek a szív- és érrendszerre is hatással lehetnek –, másrészt az ösztrogén szerepét. Ez a hormon védi a szív egészségét is. Minél hosszabb a menstruációs ciklus, annál ritkábban van peteérés, és annál kevesebb ösztrogén termelődik, így csökkenhet a szív- és érrendszer védettsége.

A menstruációs ciklusok zavarai egyébként más krónikus betegségekre is utalhatnak, mint például a PCOS vagy az endometriózis. Ezekhez társulhat magas koleszterinszint vagy magas vérnyomás, ami szintén felelős lehet a szívbetegségek és a rákos megbetegedések megnövekedett kockázatáért.

A kutatók szerint rendszertelen, kimaradozó vérzés vagy túl hosszú menstruáció esetén érdemes felkeresni nőgyógyász szakorvost, aki további vizsgálatokat javasolhat. Fontos ugyanis, hogy önmagában a menstruációs ciklus beállítása, például fogamzásgátló készítmények segítségével nem oldja meg a szabálytalan ciklus mögött húzódó esetleges krónikus betegségeket. A kivizsgálás mellett egészséges életmóddal, a dohányzásról való leszokással, illetve a szívbetegségek egyéb rizikófaktorainak korai felismerésével csökkenthetők a kockázatok.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: