Májprobléma is okozhat véralvadási zavart

A vérvizsgálatok alkalmával a szakembereknek nincsen lehetősége minden betegség egyidejű tesztelésére. Ez azért lehet problémás, mert egyes kórok, mint az antithrombin-III hiánya csak célzott vizsgálattal állapíthatók meg, ám fel nem ismerése komoly következményekkel járhat.

A véralvadás egy nagyon bonyolult folyamat, amelyben a különböző véralvadási faktorok, enzimek és vitaminok is részt vesznek, ennek eredményeképpen létrejön a thrombus, vagy vérrög, ami a nagyobb vérzéseket hivatott megakadályozni. Az alvadás, és az alvadásgátlás a szervezetben kényes egyensúlyban van, az egyik nem létezhet a másik nélkül. A véralvadás ellen az antithrombin nevű fehérje lép fel többek között, mely a trombin, egyes véralvadási faktorok, és a plazmin leghatékonyabb lebontója. A folyamatok egyensúlyára azért van szükség, hogy a vér áramlása egyenletes lehessen, se vérzés, sevérrögök ne akadályozzák azt.

Antithrombin-III-defektus

A betegség egy szerzett, vagy örökletes formában jelentkező trombózishoz, vagy akár végzetes tüdőembóliához is vezethet. Az antithrombin-III defektusainak jelentős magyar vonatkozásai vannak.

A nem megfelelő véralvadás trombózist okozhat

Véralvadásgátlásra nem csupán vénás trombózisok megelőzése és kezelése céljából van szükség, hanem az artériákban kialakuló vérrögök ellen, így az akut koronária szindróma esetén is. Mit kell tudni erről a betegségről? 1974-ben Prof Dr. Sas Géza írta le elsőként az antithrombin-III működési zavarát. Ez azt jelenti, hogy az antithrombin-III fehérje elkészül ugyan és kering a vérben, de egy (vagy több) mutáció miatt nem tud működni. Ezt a fehérjét azóta is Antithrombin-III Budapestnek nevezik és tankönyvi adattá vált.

Az első észlelt családban halmozottan fordult elő a súlyos trombózis és tüdőembólia. Mivel a hatékony működéshez szükséges a heparin is, ezen esetekben a heparin-kezelés gyakorlatilag hatástalan volt. Azóta természetesen több mint 100 ilyen genetikai antithrombin-defektust mutattak ki (még további két Budapest-mutáns (II és III) leírásárára is sor került).

Az antithrombin-III hiánya örökletes formában is jelentkezhet, de előfordul szerzett formában is. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint ebben az esetben az okozója lehet a nem megfelelő fogamzásgátló szedése, valamint májbetegségek, cirrózis, defibrinációs szindróma.

A betegség a legtöbb esetben tünetmentesen van jelen, de ha nincs meg a megfelelő normális antithrombin-mennyiség, komolyak a következmények. Jellemzően a 30-40 éves korosztálynál jelentkeznek először a tünetek, melyek mély, és felületes vénás trombózisban, tüdőembóliában, stroke-ban mutatkoznak meg.

Az antithrombin III-hiányban szenvedők esetében a trombózis esélye 50 százalékkal magasabb, ami az évek múlásával csak nő. A tünetek kiváltója lehet terhesség, trauma, műtét, de az is előfordul, hogy kiváltó ok nélkül jelentkeznek.

Antithrombin-III-defektus kezelése

A betegséget sokszor klinikai vizsgálat alkalmával fedezik fel, mivel heparinrezisztenciával jár együtt, ez az anyag ugyanis az antithrombin-III-hoz kapcsolódva inaktiválja a thrombint. A betegséget tehát célzott vérvizsgálattal lehet kimutatni, és igazolása esetén gyógyszeres kezelést igényel. Ma már rendelkezünk rekombináns géntechnologiával előállított, illetve plazmából tisztított antithrombin-készítményekkel, amik kórházi körülmények között alkalmazhatók.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)