Alattomos tünetek: nőknél így is jelentkezhet a stroke

A stroke még mindig az egyik vezető halálok világszerte. Minél előbb felismerjük a tüneteket, annál hamarabb juthat a beteg szakszerű ellátáshoz, és annál jobbak az esélyei a felépülésre. A diagnózist azonban megnehezítheti, hogy nem csak “tipikus” tünetek jelezhetik a bajt.

A stroke nem kíméli sem a nőket, sem a férfiakat. Ám előbbiek esetében nagyobb valószínűséggel jelentkeznek atipikus tünetek – erről számolt be a Harvard Health Publishing egy friss tanulmányt idézve.  

stroke, stroke tünetei
Nem csak klasszikus tünetek utalhatnak stroke-ra. Fotó: Getty Images 

A “klasszikus”, vagyis a jellegzetes szimptómák mellett – mint az egyensúlyzavar, a végtagok féloldali elgyengülése vagy ügyetlenné válása, a beszédzavar, a zavartság, a szemhéjcsüngés, a test féloldali zsibbadása vagy érzéketlensége, az arc félrehúzódása –, általános, más betegségekkel is összefüggésbe hozható tünetek is jelezhetik az agyi érkatasztrófát

Az International Journal of Stroke című folyóiratban online közzétett grandiózus tanulmány közel 37 ezer stroke-kal diagnosztizált beteg adatain alapul, és összesen 21 tanulmány eredményeit és adatait összesíti. Az elemzésbe bevont stroke-os betegek mintegy fele nő volt, akik az agyi érkatasztrófa bekövetkeztekor általában idősebbek voltak a férfi betegeknél.

A jelek nem mindig egyértelműek 

A kutatók megállapították, hogy a nőknél nagyobb volt a kockázata annak, hogy a stroke olyan atipikus – nem egy adott agyterülethez köthető – tünetekkel jelentkezik, mint például a zavartság, a fáradtság, a gyengeség, a fejfájás, a mentális állapot megváltozása vagy az eszméletvesztés. Emellett az is kiderült, hogy a nőknél alacsonyabb volt a kockázata az egy bizonyos agyterülethez kötődő tünetek előfordulásának is: ilyen például a beszédzavar. 

A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: