A szívbetegség meglepő rizikófaktorai

Magas vérnyomás és koleszterin, dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód - ezek mind közismert rizikófaktorai a szívbetegségeknek. Léteznek ugyanakkor egyéb hajlamosító tényezők is, amelyek kevésbé nyilvánvalóak.

Valószínűleg keveseknek jutna eszébe, de a York Egyetem kutatói bebizonyították, hogy azok az emberek, akik magányosnak érzik magukat, illetve valóban azok is, mivel kevés társasági kapcsolatuk van, 29 százalékkal gyakrabban lesznek szívbetegek. Sőt fogápolási szokásaink is hatással lehetnek a szívünk egészségére! Ha ugyanis nem mosunk rendszeresen és alaposan fogat, akkor ínyünk begyullad, vérezni kezd, és a szájban található baktériumok bekerülnek a véráramba. Ez gyulladásokat okozhat, ami a szívre is veszélyes. Az igazán alapos tisztításhoz a szakemberek szerint érdemes megtanulni a fogselyem megfelelő használatát, és beépíteni a fogápolási rutinunkba.

A szívbetegség meglepő rizikófaktorai
A szívbetegség meglepő rizikófaktorai (Fotó: iStock)

Bizonyos, várandósság alatt jelentkező egészségügyi problémák, mint a preeklampszia, a koraszülés, a terhességi magas vérnyomás, illetve a terhességi cukorbetegség is megnövelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Éppen ezért ha a babavárás alatt ilyen gondjaink voltak, mindig számoljunk be ezekről az orvosunknak. Ezen túl pedig a traumatikus élmények, mint egy autóbaleset vagy szerettünk halála is akkora stressz az egész szervezetnek, ami már a szívünkre is hatással van. Egy 2017-es tanulmány szerint azok a nők, akik legalább három vagy több, komoly traumával járó élményt tapasztaltak meg életük során, hajlamosabbá válnak a szív- és érrendszeri betegségekre.

A leggyakrabban előforduló szívbetegségek - részletek!

Nemcsak a hirtelen, komoly stressz, hanem a hosszabb időn át tartó, alacsonyabb fajta is negatívan hat az egészségre. Egy 10 éven át tartó svéd kutatás bebizonyította, hogy akik nem szeretik a munkájukat, és sok a konfliktusuk a főnökükkel, 40 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot. Szintén a magasabb rizikójú kategóriába esnek, akik rendszeresen küzdenek alvásproblémákkal. Ennek több oka is van: egyrészt, akik folyamatosan fáradtak, sokkal kevésbé képesek egészségesen táplálkozni és rendszeresen mozogni. Másrészt az immunrendszer, illetve az egész szervezet regenerálódásához is elég alvásra van szükség, ami ha elmarad, a szívre is negatív hatással van.

Végül még egy tényező: napjainkban egyre többen választják az elektromos cigarettát a hagyományos helyett, de sajnos tévesen gondolják, hogy ezzel elkerülhetik a dohányzással járó egészségügyi kockázatokat. Az American Stroke Association 2019-ben megjelent tanulmánya szerint ugyanis a rendszeresen e-cigarettázóknak 71 százalékkal nagyobb az esélye a stroke-ra, 59 százalékkal a szívrohamra, 40 százalékkal pedig a koszorúér-betegségre.

Forrás: prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)