A magas BMI veszélyei

Eddig néhány kutatás azt sugallta, hogy a metabolikus szindróma más elemeit nélkülöző elhízás akár még az egészséges kategóriába is sorolható, ez az elképzelés azonban megdőlni látszik.

Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa az összefüggéseket világítja meg.

Létezik "metabolikusan egészséges elhízás"?

Az elhízás számos egészségi kockázatot hordoz magában, mint a 2-es típusú diabétesz , a magas vérnyomás és bizonyos daganatos betegségek növekvő rizikója. Ugyanakkor eddig létezett egy "metabolikusan egészséges elhízás" nevű kategória, amelybe azokat sorolták, akik ugyan magas BMI-indexszel rendelkeztek, de nem volt jelen náluk semmilyen más betegség, amelynek az elhízás a fő rizikófaktora. Ez a kategória azonban nem volt pontosan definiálva, így erre tettek most kísérletet német tudósok. Meghatározásuk szerint - melyet a The Lancet Diabetes & Endocrinology c. szaklapban publikáltak - itt arról az elhízásról lehet szó, amely nem jár együtt magas vérnyomással, diszlipidémiával és cukorbetegséggel. Cikkükben azonban feltették azt a kérdést is, hogyan hat önmagában a nők elhízása a kardiovaszkuláris betegségekre.

Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

Vaskó doktor szerint ugyanakkor jelent bizonyos problémát, hogy a megfigyelés és a nem prospektív vizsgálat csak a nőket vette figyelembe, holott köztudott, hogy a fatális kimenetelű kardiovaszkuláris halálozás elsősorban a férfiakat érinti.

A magas BMI önmagában is rizikófaktor

Első körben kiválasztották azokat a tanulmányokat, amelyek legalább 12 évig követték a "metabolikusan egészséges elhízással" rendelkező nőket. Több ilyen releváns tanulmányt elemezve arra jutottak, hogy az elhízás mindenképpen növeli a szív-érrendszeri betegségek kockázatát - akár jelen van mellette más metabolikus betegség, akár nincs. Az egyik legnagyobb tanulmányban 90 257 nőt monitoroztak kétévenkénti kérdőívezéssel 1980-2010 közt. Őket különböző kategóriákba sorolták BMI-jük és szív-érrendszeri egészségük szerint. Közülük az átlagosan 24 éves követési időszak alatt 6 306 nőt diagnosztizáltak kardiovaszkuláris betegséggel, 3 304 esetben regisztráltak szívinfarktust, és 3080 esetben stroke-ot. Az elemzésekben tekintetbe vették a befolyásoló tényezőket - fizikai aktivitástól a dohányzásig és a családi halmozódásig -, és arra jutották, hogy a "metabolikusan egészséges elhízás" nem nevezhető ártalmatlan állapotnak. Azoknál a nőknél ugyanis, akik ebbe a kategóriába tartoznak, 39%-kal nőtt a szív-érrendszeri betegségek kockázata a normál BMI-be tartozó hölgyekhez képest.

A "metabolikusan egészséges elhízás" nem nevezhető ártalmatlan állapotnak
A "metabolikusan egészséges elhízás" nem nevezhető ártalmatlan állapotnak. Fotó: iStock

A cikk szerint mindenképpen elmondható, hogy a magas BMI-vel rendelkező, bár magas vérnyomástól és vércukorszinttől mentes nőknek nem szabad illúziókban ringatniuk magukat, és fokozott figyelmet érdemes fordítaniuk a fizikai aktivitásra és az egészséges táplálkozásra. Ugyanakkor dr. Vaskó Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a megállapítás a szakma által is elfogadott tanulmányokkal nincs alátámasztva, tehát további kutatások szükségesek a témában.

A hosszú távú hatásokat kell kivédeni

A szív- és érrendszeri betegségekről tudni érdemes, hogy jobbára egy hosszú folyamat eredményeként jönnek létre. Így például a koleszterinek egyik fajtája, az LDL-koleszterin az artériákban lerakódva érelmeszesedést okoz, ami később többek közt stroke-ot vagy szívinfarktust eredményezhet. Tehát alapvető jelentőségű a koleszterinszint csökkentése. Éppen ezért hangsúlyozta a DASH-étrend elemeire épülő diéta és a fizikai aktivitás jelentőségét a European Society of Cardiology 2016-os közleményében. Az így kialakított életmód nemcsak az LDL-koleszterin szintjét csökkenti, de növeli a "jó" koleszterin, a HDL szintjét is.

"2017-ben az American College of Endocrinology is megtette ajánlását az ügyben. A társaság a fitneszterápiát legalább 30 perces közepes intenzitású mozgásban jelölte meg, a hét 4-6 napján, amely során alkalmanként legalább 200 Kcal-t használunk fel" - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa. "A magas BMI-jű személyeknek pedig - és e téren a férfiak éppúgy veszélyeztettek, mint a nők - feltétlenül ajánlott az évenkénti kardiológiai kivizsgálás, ami feltérképezheti a szív és az érrendszer állapotát, és idejében elkezdett kezeléssel megakadályozhatja, lassíthatja az esetleges negatív folyamatokat. "

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +18 °C
Minimum: +14 °C

Többnyire borult időben lesz részünk, de keleten időszakosan szakadozhat a felhőzet. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de továbbra is többfelé várható eső, záporeső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. Az északias szél többfelé erős, északnyugaton és északkeleten helyenként viharos lesz. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. A mostani csapadékos, változékony időjárás egy mediterrán ciklon, illetve az annak áthaladásával érkező hullámzó frontrendszer következménye. Mindez kettősfronti hatást fejt ki.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra