Vinnie kell vizeletet is a vérvételre? Így készüljön!

A háziorvos a rutinellenőrzések között gyakran rendel el vizeletvizsgálatot is: ilyenkor a páciens az ún. reggeli első középsugaras vizeletét viszi a kivizsgálásra. Mit is takar ez az elnevezés? Hogyan nyerjük a legtökéletesebb "alapanyagot" a vizsgálathoz? Néhány pontban összeszedtük a tudnivalókat, amelyekkel elkerülhetjük a leggyakoribb hibákat.

- Mivel a szeméremtájékon előfordulnak baktériumok, ezért a vizelet levétele előtt érdemes megmosakodni. A férfiaknál célszerű a hímvesszőt és a makkot, nőknél pedig a kis- és nagyajkakat, illetve a hüvelybemenetet megmosni.

- A középsugaras vizeletet úgy nyerjük, ha a vizelet elejét még nem fogjuk fel, ezzel kimossuk a baktériumokat a húgycső nyílásából, majd ami ezután jön, az kerül a kis pohárba. Az edény szája közben semmihez ne érjen hozzá!

- Ne menstruáció alatt vigyünk vizeletet, mert a mintába akaratlanul is kerülhet vörösvérsejt, ami az eredményeket meghamisíthatja. Vörösvérsejt a húgyutakból kerülhet ugyan a vizeletbe, és nagyobb bajt jelezhet; míg a menstruáció miatti "rossz" eredmények felesleges aggodalmat generálhatnak.

- Ha tehetjük, a laborba indulás előtt nem sokkal vegyük le a mintát (maximum két órával előbb), hogy ne álljon sokáig a pohárban, mert így is elszaporodhatnak bizonyos kórokozók, amelyek hamis eredményt adhatnak.

- Az edény, amiben szállítani szeretnénk a vizeletet, legyen tisztára mosott és fertőtlenített, záródjon jól, ne legyen túl nagy. Címkézzük fel precízen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció