Vidéken a mentők veszik át az orvosi ügyeletet

Jókora változások várhatók az egészségügyben 2023-ban, különösen a háziorvosi ügyeleti rendszerben. Az önkormányzatok ügyeletszervező szerepét az Országos Mentőszolgálat veszi majd át.

A hatályos törvényi szabályozás értelmében az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról a települési önkormányzatok kötelesek gondoskodni. Ez azonban számottevően átalakulhat jövőre, ténylegesen július 1-jétől, amikortól az önkormányzatok már nem köthetnek e feladatokra új megállapodást, a korábbiak pedig 2024. január 1-jétől hatályukat veszítik.   

Bár a közelmúltban sok információ látott napvilágot már arról, hogy jókora változások várhatók az egészségügyben 2023-ban, különösen a háziorvosi ügyeleti rendszerben, még mindig sok a nyitott kérdés, például a leendő ügyeleti telephelyeket illetően. Eddig egy dolog biztos: a példa, a hajdú-bihari pilotprojekt a mentőszolgálat szerint sikeresen vizsgázott – mutat rá a Világgazdaság.

Érdemben vidéken változik majd az ellátás

A kormány törvénymódosítási javaslata vidéken csak a fogorvosi ügyeleti ellátást tartaná önkormányzati hatáskörben, Budapesten viszont a házi- és a gyermekorvosi ügyelet biztosítása továbbra is a helyhatóságok feladata maradna. A fő változás tehát a fővároson kívüli ellátást érinti.

mentők, ügyelet, változás, betegellátás
2023-TÓL MÉG TÖBB FELADAT HÁRUL A MENTŐSZOLGÁLATRA. KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ. FOTÓ: GETTY IMAGES

Az önkormányzatok ügyeletszervező szerepét a tervek szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) veszi majd át, mégpedig a Hajdú-Bihar megyében már másfél éve működő próbaprojektje alapján. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Takács Péter ezzel kapcsolatban közölte: a hajdú-bihari projekt alapelve az egységes betegútszervezés, az egyenlő hozzáférés és elérhetőség. Rétvári Bence kifejtette, hogy a pilotprogram tapasztalatai alapján két „zóna” lesz kialakítva:  este tíz óráig minden járásközpontban biztosított lesz az orvosi jelenlét, este tíz óra után pedig az OMSZ fogja szervezni és ellátni a mentési feladatot. 

A változtatások nyomán nem egy ügyeleti szolgáltatónál, hanem az Országos Mentőszolgálatnál cseng majd ki a telefon, ahol egy képzett szakember a beteget az állapotának megfelelő ellátási szintre irányítja.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: