Vidéken a mentők veszik át az orvosi ügyeletet

Jókora változások várhatók az egészségügyben 2023-ban, különösen a háziorvosi ügyeleti rendszerben. Az önkormányzatok ügyeletszervező szerepét az Országos Mentőszolgálat veszi majd át.

A hatályos törvényi szabályozás értelmében az alapellátáshoz kapcsolódó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi ügyeleti ellátásról a települési önkormányzatok kötelesek gondoskodni. Ez azonban számottevően átalakulhat jövőre, ténylegesen július 1-jétől, amikortól az önkormányzatok már nem köthetnek e feladatokra új megállapodást, a korábbiak pedig 2024. január 1-jétől hatályukat veszítik.   

Bár a közelmúltban sok információ látott napvilágot már arról, hogy jókora változások várhatók az egészségügyben 2023-ban, különösen a háziorvosi ügyeleti rendszerben, még mindig sok a nyitott kérdés, például a leendő ügyeleti telephelyeket illetően. Eddig egy dolog biztos: a példa, a hajdú-bihari pilotprojekt a mentőszolgálat szerint sikeresen vizsgázott – mutat rá a Világgazdaság.

Érdemben vidéken változik majd az ellátás

A kormány törvénymódosítási javaslata vidéken csak a fogorvosi ügyeleti ellátást tartaná önkormányzati hatáskörben, Budapesten viszont a házi- és a gyermekorvosi ügyelet biztosítása továbbra is a helyhatóságok feladata maradna. A fő változás tehát a fővároson kívüli ellátást érinti.

mentők, ügyelet, változás, betegellátás
2023-TÓL MÉG TÖBB FELADAT HÁRUL A MENTŐSZOLGÁLATRA. KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ. FOTÓ: GETTY IMAGES

Az önkormányzatok ügyeletszervező szerepét a tervek szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) veszi majd át, mégpedig a Hajdú-Bihar megyében már másfél éve működő próbaprojektje alapján. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Takács Péter ezzel kapcsolatban közölte: a hajdú-bihari projekt alapelve az egységes betegútszervezés, az egyenlő hozzáférés és elérhetőség. Rétvári Bence kifejtette, hogy a pilotprogram tapasztalatai alapján két „zóna” lesz kialakítva:  este tíz óráig minden járásközpontban biztosított lesz az orvosi jelenlét, este tíz óra után pedig az OMSZ fogja szervezni és ellátni a mentési feladatot. 

A változtatások nyomán nem egy ügyeleti szolgáltatónál, hanem az Országos Mentőszolgálatnál cseng majd ki a telefon, ahol egy képzett szakember a beteget az állapotának megfelelő ellátási szintre irányítja.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra