Véralvadásgátlót szedek, így is megműtenek?

Akik véralvadásgátlót szednek, tudják, hogy a készítmények legnagyobb veszélye a fokozott vérzés. Ez lehet csupán erősebb orrvérzés, ám életveszélyes vérzéseket is produkálhatnak. Ez a tény ijesztően hangozhat azoknak, akik műtét előtt állnak.

Felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha valaki véralvadásgátlót szed és műtét előtt áll. Mi a teendő ilyenkor? A kérdést prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszolja meg.

Hogyan hatnak a véralvadásgátlók?

A betegek gyakran panaszkodnak erősebb menstruációs vérzésre, hosszabb vérzési időre, illetve gyakori fogíny- vagy orrvérzésre a terápia során. Ez lehet egészen ártalmatlan is, de azt is jelezheti, hogy nem jó az alkalmazott készítmény vagy a dózis, így módosításra van szükség.

A véralvadásgátlók olyan készítmények, amelyek megakadályozzák, hogy az illetőnél trombózis - vagy annak valamilyen szövődménye, például tüdőembólia - alakuljon ki. Ezt úgy érik el, hogy a vérzékenység-véralvadás egyensúlyát kissé a vérzékenység irányába tolják el. A terápiához használt gyógyszereknek több típusuk is van. Mindegyik típusnak más-más a hatásmechanizmusa, ám a végeredmény ugyanaz. Hogy ki mennyi ideig szorul véralvadásgátló kezelésre, az változó. Előfordulhat, hogy a betegnek élete végéig alkalmaznia kell.

műtét, operáció, beavatkozás, sebészet, vér, vérzés, vérzékenység, véralvadás, véralvadásgátló,
A véralvadásgátlót szedő betegek attól tartanak, hogy elvéreznének egy műtét során. Fotó: 123rf

Mi a helyzet a műtétekkel?

Előfordulhat, hogy a páciens nem tud elkerülni egy műtéti beavatkozást. Ekkor sokak fejében megfordulnak az alábbi kérdések:

  • Így is tovább kell szednem a gyógyszert?

  • Nem fogok elvérezni?

  • Mi van, ha sürgős műtétre van szükségem?

Hogy mi a teendő, az a beavatkozás mértékétől függ. Ha például egy egyszerű, minimális mértékű fogászati beavatkozásról van szó, úgy nyugodtan lehet folytatni a véralvadásgátló szedését. Ám ha komolyabb műtétre készül a beteg, akkor szükséges LMWH profilaxisra áttérni. A Magyar Trombózis és Hemosztázis Társaság 20 éve adja ki egy modernizáltabb állásfoglalásait és konszenzus konferenciáinak eredményeit. Nagyon fontos, hogy az operáló orvos és az aneszteziológus ezeket az útmutatókat pontosan ismerje. Ezekben megtalálható, hogy a műtét előtt és alatt, valamint a műtét után mit, milyen dózisban és mennyi ideig lehet adni. Ezek az úgynevezett szakmai kollégiumi állásfoglalások ma is érvényben vannak és jogi alapot is szolgáltatnak, ha e gyakorlattól el kíván térni orvos.

Az eljárások függenek a szakmai területtől - ugyanis másképp jár el egy idegsebész, mint egy fogorvos -, de a műtét súlyossága és időtartama is befolyásolhatja a döntést. Ez ma már világszerte jól bevált eljárások szerint történik, ettől eltérni csak ritka és megindokolt esetben lehet. Az új típusú alvadásgátlók (NOAC, DOAC) bevezetésekor a legnagyobb probléma épp az alvadásgátlás hirtelen felfüggesztésének igénye volt, de ma már léteznek olyan törzskönyvezett készítmények és eljárások, amelyek segítségével az ilyen gyógyszereket szedő betegek is akutan megoperálhatók. Összegezve, kizárólag minden adatot figyelembe véve lehet meghozni a döntést, ezért fontos, hogy a beteg beszéljen erről az orvosaival a műtét előtt - hangsúlyozta a véralvadási specialista.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)