Vénykötelessé válnak egyes fájdalomcsillapítók

Jövő év május 1-jétől vénykötelessé válnak egyes ibuprofén és dexibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók - közölte a gyógyszerhatóság.

A változás a 600 és 800 milligramm ibuprofént és 300 milligramm dexibuprofént tartalmazó tablettákat érinti - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).

gyógyszer, fájdalomcsillapító, vényköteles gyógyszerek, gyógyszerrecept, ibuprofén, dexibuprofén
Vényköteles lesz néhány ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapító. Fotó: iStock

Fókuszban a szív védelme

Káros is lehet az ibuprofén - a részletekért kattintson ide!

A döntés előzménye, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben indított vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy az ibuprofén magas napi összdózisa fokozott szív- és érrendszeri kockázattal jár, ami már orvosi kontrollt igényel.

Az ibuprofén a nem szteroid gyulladáscsökkentők közé tartozik, és csaknem 60 éve van forgalomban a világon. Számos formában - például tablettaként, szuszpenzióként vagy krémként - kapható, önmagában és kombinációban is. Magyarországon jelenleg szinte kizárólag vény nélkül érhető el.

Alacsonyabb - 1200 milligrammnál kisebb - napi dózisban széles körben használják heveny fájdalom,lázés meghűlés enyhítésére. A magasabb dózist pedig a reumás betegségek hosszú távú kezelésére ajánlják.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: