Új videoendoszkópos rendszer Szegeden

Az emésztőrendszeri betegségekben szenvedő páciensek sürgősségi ellátásának színvonalát javítja az a magyar-román közös oktatási program, amely az Aradi Városi Kórházban és a Szegedi Tudományegyetem I-es számú Belgyógyászati klinikáján folyik - közölte a hazai intézményt vezető Wittmann Tibor professzor.

Az alsó és felső tápcsatorna vérzéssel járó megbetegedései harminc-negyven évvel ezelőtt még gyakran a páciens halálával végződtek, s két évtizede is többségében csak sebészeti módszerekkel tudták ellátni őket - mondta az egyetemi tanár. Az endoszkópos technológiai fejlődésének köszönhetően ma már az ezekkel az életet veszélyeztető kórképekkel kórházba kerülő betegeket szinte kivétel nélkül sebészeti beavatkozás nélkül meg tudják gyógyítani.

Voksoljon Ön is az Év Kórháza szavazáson a szegedi intézményre!

A 2009 novemberében indított közös határmenti oktatási projektben - amelyre eurós uniós támogatást nyert a két intézmény - húsz-húsz magyar és román szakembert, belgyógyászokat, gasztroenterológusokat, sebészeket, endoszkópos asszisztenseket ismertetnek meg a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eljárásokkal - mondta Wittmann Tibor.

A projekt időtartama alatt kéthavi rendszerességgel szakmai előadások és gyakorlati képzés folyik, melyek eredményeként a határmenti betegellátás színvonala emelkedik, továbbá lehetőség nyílik a határon átnyúló speciális szakellátás biztosítására is. A szakmai kompetencia és az eszközpark bővítésével lehetővé válik Aradon egy emésztőrendszeri betegségek sürgősségi endoszkópos ellátásával foglalkozó centrum kialakítására, Szegeden pedig a közös régió speciális igényeit biztosító központ fejlesztése. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának I. számú Belgyógyászati Klinikája ezúttal az alsó tápcsatorna szakasz vizsgálatát biztosító videoendoszkópos rendszert, illetve egyéb a sürgősségi beavatkozáshoz szükséges eszközöket vásárolt.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)