Új kezelés segíthet a gerincsérülteken

Háromdimenziós nyomtató segítségével gyógyítanák a gerincsérülést szenvedett, lebénult embereket.

A 3D nyomtatók elterjedése sok más iparághoz hasonlóan az orvostudomány területén is forradalmi változásokat hozott. A dinamikusan fejlődő készülékek fontosságát már a mikroszkóphoz vagy a röntgenhez mérik, nem véletlenül: letört csontokat, károsodott ízületeket pótolnak a segítségükkel, sőt már gyógyszerek gyártásához is használják. Kutatók most a gerincsérült emberek szolgálatába állítanák az eszközöket, segítségükkel ugyanis a sérült területbe illeszthető, mesterséges gerincvelőt hozhatnak létre.

A gipszelés jövője - 3D forradalom a traumatológián? Miért szenvedünk csonttörés esetén még mindig a gipsszel, amikor a technológia sokkal jobb megoldásokat is tud már? - teszi fel a kérdést blogjában Meskó Bertalan. Be is mutat egyet - kattintson!

Újra járhatnak a gerincsérültek?

A gyógyászatban használt, speciális nyomtatókkal élő sejteket egymásra rétegelve hoznak létre szöveteket, amelyek a károsodott szerveket is pótolhatják. Két kutató, Shaochen Chen nanotechnológiai mérnök és Mark Tuszinski idegsebész egy minden korábbinál pontosabb, 1 mikronnyi felbontású nyomtatót hozott létre, így a legapróbb részletekig képesek rekonstruálni szöveteket. Ennek az idegsebészetben lehet nagyon fontos szerepe: pótolhatóvá válhat akár az elszakadt gerincvelő is.

A háromdimenziós nyomtatás forradalmasíthatja az idegsebészetet?
A háromdimenziós nyomtatás forradalmasíthatja az idegsebészetet?

Kísérleti patkányoknál már komoly eredményeket értek el, az állat elszakadt gerincvelejét sikerült helyreállítani, amely így a hátsó lábait is újra mozgatni tudta. Ehhez először szoftgélből állítottak elő egy implantátumot, amelyeket őssejtekkel töltöttek meg. Ezek idővel kapcsolatot építettek ki a gerincvelővel, a sérült rész a keringésbe is bekapcsolódott, a patkány pedig a lebénult végtagokat - ha kis mértékben is - újra használni tudta.

A kutatók szerint azonban a fontos felfedezés nem jelenti, hogy az eljárást rövid időn belül embereken is tudják használni. További tesztek és megfigyelések szükségesek, ráadásul a legtöbb baleseti sérülés sokkal összetettebb problémát okoz, mint amit az állatnál kezeltek.

Forrás: Wired

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: