Több tucat daganatellenes készítmény vár tb-támogatásra

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) szerint a betegek gyógyulási esélyei jelentősen javulnának, ha a több mint 70 új készítmény társadalombiztosítási támogatást kapna.

Ezek a leghatásosabb rákellenes lépések.

Bár világszerte emelkedik a daganatos megbetegedések száma, az egyre hatékonyabb terápiáknak és diagnosztikának köszönhetően folyamatosan javulnak a túlélési esélyek. Az Európai Unión belül Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést: 2018-as adatok szerint százezer lakosra vetítve csaknem hétszázat, és százezer emberből 350 ember vesztette életét a betegségben - írja közleményében az AIPM.

Az Európai Unión belül Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést.
Az Európai Unión belül Magyarországon diagnosztizálják a legtöbb daganatos megbetegedést. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Óriási fejlődés

Mint hangsúlyozták, az elmúlt ötven évben a daganatellenes terápiák óriási fejlődésen mentek keresztül, ennek köszönhetően az átlagos tízéves túlélési arány az 1970-es évekbeli 24 százalékról csaknem a duplájára, 50 százalékra növekedett. Kitértek arra is, hogy jelenleg is több mint 1800 célzott új készítmény - köztük több mint kétszáz immunonkológiai terápia - áll reményteli fejlesztés alatt, és csak 2020-ban több mint 1200 célzott klinikai vizsgálat indult el.

A végső döntés

A közlemény idézi Holchacker Pétert, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatóját, aki szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján egyértelmű, hogy a magyar betegek gyógyulási esélyei is jelentősen javíthatók lennének a szűrővizsgálatokon való részvételi arány növelésével - amiben a megelőzést és a népegészségügyi szűréseken való részvétel növelését célzó lépéseknek köszönhetően fejlődés tapasztalható -, valamint a korszerű terápiák gyors és széles körű hozzáférésével.

A szakember azt mondja, jelenleg több mint 70 befogadásra váró új terápia áll végső kormányzati döntés előtt, amelyek mintegy fele valamilyen daganatos megbetegedéshez köthető. Hozzátette: amennyiben ezek is bekerülnének a tb-támogatott terápiák körébe, sok ezer magyar ember számára válnának elérhetővé az újabb onkológiai gyógyszeres kezelések.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)