Tények és tévhitek az influenzáról

Néhány influenzával kapcsolatos tévhit erősen él a köztudatban. Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológusa segít nekünk eligazodni az útvesztőben.

1. Tévhit: az oltás megbetegíthet

Nem lehetünk betegek az influenza elleni oltástól! A külföldi vakcinák split, vagyis hasított vakcinák, nem tartalmaznak élő vírust, csupán a vírus egyes darabjait. A hazánkban gyártott oltóanyag teljes vírust tartalmaz, de a beadott vírus inaktivált, azaz élettelen. Kizárt, hogy bárkit is megbetegítsen. Természetesen minden oltásnak lehet mellékhatása, például átmeneti hőemelkedés, láz, vagy kialakulhat valamilyen helyi reakció, például bőrpír, duzzanat vagyfájdalomaz injekció helyén. Nagyon ritka szövődménye az oltásnak a központi idegrendszeri mellékhatás (agyidegbénulás, átmeneti alsóvégtag-bénulás, agyvelőbántalom), amely egymillióból egy esetben fordulhat elő. Ez utóbbi betegséget kiválthatja a valódi influenzával való megfertőződés is.

vakcina

2. Tévhit: a vitamin is megvéd

Tény, hogy a megfelelő mennyiségű vitamin valamilyen mértékben csökkentheti a betegség tüneteit, de az influenzafertőzést és az esetleges szövődményeket nem képes kivédeni.

3. Tévhit: vény nélkül kapható szerekkel vagy aszpirinnel is kikezelhető az influenza

A vírusok ellen nincsenek olyan hatékony gyógyszerek, mint a baktériumok ellen. A vírus elleni készítmények a vírusok szaporodását gátolják, a hatóanyagokat hosszas állati és humán klinikai vizsgálatokkal ellenőrzik. Lehetetlen, hogy egy vény nélkül kapható készítmény ilyesmit tartalmazzon, és teljesen meggyógyítson vírusos megbetegedéseket.

Az aszpirin például kifejezetten káros lehet: ha influenzás kisgyermeknek aszpirintartalmú készítményt adunk, akkor sokkal súlyosabb szindróma alakulhat ki, mint az influenza. A tartósan szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők esetében kifejezetten indokolt a védőoltás felvétele.

Miért fájnak izmaink? Nem magától az influenzavírustól érezzük rosszul magunkat, a saját szervezetünk termel egy olyan anyagot, amely miatt az ember úgy érzi, hogy átment rajta egy úthenger. Kattintson ide a folytatásért!

4. Tévhit: az influenza nem veszélyes

Az aktív korosztály általában azért nem oltatja magát, mert afertőzés1-2 napos lázzal, ágynyugalomban átvészelhető. Ez nagy általánosságban így is van. Nehéz megmagyarázni annak a huszonéves fiatalnak vagy a szüleinek, aki esetleg tényleg súlyos szövődményt kap, netán meghal, hogy miért éppen ő lett ilyen súlyos beteg! Arra is nehéz megtalálni a választ, hogy miért nem oltatta be magát egy gyakorlatilag teljesen ártalmatlan vakcinával, ami megvédhette volna a súlyos betegségtől. A 2009-2010-es influenzaszezonban Magyarországon 133-an haltak meg, köztük öt várandós. Minden embernek saját magának kell eldöntenie, hogy vállalja-e a rizikót.

5. Tévhit: csak az idősekre és a gyerekekre veszélyes az influenza

A szezonális influenza a gyermekekre és az idősekre nézve általában a szövődmények miatt veszélyes. Az időseknél az influenza magas lázzal jár, legyengülnek, sokat fekszenek, kevés folyadékot fogyasztanak. Gyakran kapnak súlyos tüdőgyulladást. Az idősebbek 80-90 százaléka valójában nem is az influenzában, hanem az ahhoz társuló tüdőgyulladásban hal meg.

Kisgyerekeknél is számos szövődménnyel járhat egy lázas megbetegedés: tüdőgyulladással, agyvelőgyulladással, középfülgyulladással.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció