Szükséghelyzet a fővárosi gyermekintenzív osztályokon

Megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak, ezért a tisztifőorvos a hét közepéig nem engedi, hogy máshol ellátható intenzíves beteget a közép-magyarországi régióba hozzanak. A legtöbb páciens a bronchiolitis nevű, vírusos megbetegedés miatt kerül kórházba.

Az országos tisztifőorvos körlevélben utasította az egészségügyi intézményeket, hogy Budapestre lehetőleg ne küldjenek lélegeztetőgépre szoruló beteget, mert megteltek a fővárosi gyermekintenzív ágyak. A szaktárca tájékoztatása szerint amióta az Országos Mentőszolgálat végzi az intenzív ágyak nyilvántartását, most fordult elő először ilyen szükséghelyzet.

A bronchiolitis a hörgőket érintő, vírusos eredetű megbetegedés, mely legtöbbször kisgyermekkorban fordul elő. Az egyik leggyakoribb oka az egy éven aluli gyermekek kórházi kezelésének. Az alábbi cikkünkben mindent megtudhat a betegségről!

A hét közepéig tarthat a korlátozás

A közvetlen kiváltó ok az, hogy az utóbbi időben túlzottan megnőtt a csecsemő- és kisgyermekkorú, azonnali lélegeztetésre szoruló bronchiolitises (vírus okozta hörgőgyulladásos) betegek száma. A Népszavának csak a névtelensége megtartása mellett nyilatkozó mentős azt mondta: naponta 4-5 olyan gyerekük akad, akit a fővárosi intenzívre kellene szállítani, de most számukra a megyén kívül kell helyet keresni.

A minisztérium prognózisa szerint a korlátozást várhatóan a hét közepéig tartják fönn. A tárca azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az égési és a speciális szakellátást igénylő gyermekek számára továbbra is biztosítják az ország egész területéről az ellátást a fővárosi kórházak.

A bronchiolitis különösen az újszülöttekre veszélyes
A bronchiolitis különösen az újszülöttekre veszélyes

A bronchiolitis a felső és az alsó légutakat egyaránt érintő, vírusos eredetű megbetegedés, mely a hörgőcskék gyulladását is okozza. Általában vírusfertőzés okozza, és legnagyobb arányban a csecsemőket, valamint kisgyermekeket érinti. A vírusok gyorsan, cseppfertőzéssel terjednek, és akár hosszú órákon keresztül képesek életben maradni a különböző felületeken is. Legtöbb esetben az otthoni ápolás is elegendő lehet, gyógyszerre se mindig van szükség, a vírust a szervezet ilyenkor magától legyőzi. Csecsemők, illetve más betegségben is szenvedő kisgyermekek esetében azonban súlyos, akár életveszélyes állapotot is okozhat, esetükben kórházi kezelésre lehet szükség!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)