Százhúsz éve a gyógyításban

A több mint 120 éves múltra visszatekintő kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet idilli környezetben található. Az épületegyüttes parkja tájvédelmi terület, így ideális körülményeket biztosít a gyógyulásra.

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet lett a fődíjas, tehát az Év Kórháza 2007-ben a HáziPatika.com "Év Kórháza" szavazásán. Gratulálunk!

Olvassa el interjúinkat a díjátadókkal és a nyertes intézmények vezetőivel!

A történelem rögös útján

A Kapuvári Kórház mint Sopron Vármegye első közkórháza 1887-ben közadakozásból kezdte meg működését. Az intézet kezdetben 30 ággyal működött, első főigazgatója Dr. Gráf József (1874-1931) volt, akinek síremléke az intézet parkjában található. Az intézet pavilonrendszerű, és több telephelyen működik.

A kórház az elmúlt 120 év során sok megpróbáltatást élt át: átvészelt forradalmakat, világháborúkat, változott az ország társadalmi berendezkedése, a tulajdonos és fenntartó is. A kórház célja és feladata viszont mit sem változott: alapítása óta a gyógyulni vágyó emberek szolgálatában állt. Az intézet főigazgatója Dr. Benedek Zoltán kollégáival azon fáradozik, hogy a betegek európai színvonalon jussanak az egészségügyi ellátáshoz.

Az egészségügyi reform következtében 2007. március 31-től az intézményben megszűnt az aktív fekvőbeteg-ellátás, és ezzel együtt a sebészeti és szülészeti ellátás is.

A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház-rendelőintézet 2007. április 1-től új struktúrában, kiválóan képzett, tapasztalt szakorvosi, szakdolgozói háttérrel várja ellátási területének rászorulóit.

A Veres-tű feltalálója

Az intézetben 1932 - 55 között bel- és tüdőgyógyászként dolgozott Dr. Veres János, aki az általa kialakított "Veres-tűt" alkalmazta először tüdőbetegek gyógyítására. A laparoszkópiában a világ több országában jelenleg is használják az általa létrehozott speciális tűt. A főorvos emlékszobra a kórház gyönyörű parkjában tekinthető meg.

Speciális területek

A kapuvári Angiológiai Rehabilitációs osztály több évtizedes múltra tekint vissza, ahol fogyatékossággal járó végtag keringészavarban szenvedő betegek rehabilitációja történik.

Az érbeteg rehabilitáció lényege a vaszkuláris tréning gyógytornászok irányításával, célzott értorna, járásgyakorlatok keretében és C02 gázfürdővel kiegészítve.

Az intézet az érszűkületben szenvedő betegek teljes körű komplex rehabilitációját látja el. Ide tartoznak a fiziotherápiás kezelések, a rizikófaktorok feltárása, az amputációk utáni protetizálás, a rehabilitációs segédeszközökkel való ellátás, és ezek használatának betanítása.

Az intézetben működik még Pszichiátriai Rehabilitációs osztály és Belgyógyászati Krónikus osztály is. A betegelőjegyzés telefonon keresztül történik, a kórházban várólista nincs.

Az intézet három osztálya kistérségi szolgáltatás mellett a Belgyógyászati Krónikus Osztály, valamint a Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály megyei feladatokat is ellát, míg az Angiológiai Rehabilitációs Osztálynak regionális, sőt országos feladatai is vannak.

A betegek oktatását, tornáztatását, gondozását kardiológus, belgyógyász és rehabilitációs szakorvosok mellett pszichológusból, dietetikusból, gyógytornászból, masszőrből álló csapat végzi.

Járóbeteg-szakellátás

Az intézményhez tartozó szakrendelések és gondozó hálózat a teljeskörű járóbeteg szakellátást biztosítják: allergológia, angiológia, belgyógyászat, bőrgyógyászat, bőr- és nemibeteg gondozó, diabetológia, fizio- és mozgásterápia, mozgásszervi rehabilitáció, foglalkozás-egészségügy, fül-orr-gégészet, gasztroenterológia, gyermek-tüdőgyógyászat, ideggyógyászat, idegsebészet, kardiológia, nőgyógyászat, ortopédia, pszichiátriai szakrendelés és gondozás, reumatológia és fizioterápia, sebészet, szemészet, traumatológia, tüdőgyógyászat és gondozás, tüdőszűrés, ultrahang, urológia, terhestanácsadás. A főigazgató elmondása szerint a kórház egyik fő feladata, hogy minél szélesebb körű minőségi ellátást biztosítson a megelőzés, a gyógyítás, a rehabilitáció és ezt kiegészítő szolgáltatások terén. A kórház jó kapcsolatot ápol a megye más kórházaival is.

Egynapos sebészet

Az intézet lépést tart a kor kihívásaival: 2007 augusztusától elérhető az egynapos sebészeti ellátás. Ez a módszer nem csak a tengerentúlon, hanem Európában is "rohamléptekben" terjed, a legfejlettebb nyugat-európai országokban ma már megközelíti az összes sebészeti eljárás ötven százalékát. Az egynapos sebészet azt jelenti, hogy a beteg, a beavatkozást követő 24 órán belül, többnyire pár órás megfigyelés után, a saját lábán, kísérővel hagyja el az intézményt, és a gyógyulás otthonában történik. Ez az ellátási forma az ambuláns és a fekvőbeteg ellátás között helyezkedik el. Ilyen beavatkozás esetén kisebb mértékű a betegre nehezedő lelki trauma, gyorsabb a gyógyulás és kisebb a kórházi költség is.

Az egynapos sebészetet a kórházban a több mint tíz éves tapasztalattal rendelkező szakorvosok végzik az alábbi területeken: traumatológia, sebészet, szemészet, nőgyógyászat, orthopédia , gasztroenterológia, urológia, fül-orr-gégészet (visszérműtét, sérvműtét, aranyér elleni műtét, orrsövényferdülés elleni műtét, bütyök elleni műtét, kéz és láb kisebb deformitásai, térdízületi tükrözéses műtétek, nőgyógyászati laparoszkópiás műtétek, kisebb urológiai műtétek).

Tervek, célok

A kórház nagy fába vágta fejszéjét. Európai uniós pénzekből és önkormányzati segítséggel hathatós átalakításokat, rekonstrukciókat tervez. A főigazgató korszerűbb kórtermeket szeretne kialakíttatni, továbbá fejlesztenék a számítástechnikai apparátust is. A járóbeteg ellátás területén az intézet a régió centrumaként kíván továbbműködni, ami magába foglalja a korszerű kezelési módok alkalmazását, valamint a műszerezettség és a diagnosztika fejlesztését is.

Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet
Főigazgató: Dr. Benedek Zoltán
Kórházalapítás: 1887
Osztályok száma: 3
Vonzáskörzet: országos, illetve ellátás
Ellátott fekvőbetegek száma: 3804 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 112.205 fő (2007)
Orvoslétszám: 14+25 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 165 fő
Alapítvány: "Ódor-Végh" Alapítvány 58900040-10015108
Bankszámla száma: Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet 10700426-46833503-51100005

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő