Rendelő a szívünkért: Dr. Somogyi Éva magánpraxisa

Sokan, sokféle magánpraxist visznek szerte az országban, és a legtöbbhöz az emberek nem ragaszkodnak túlzottan. Vannak azonban olyanok, amelyeket egy egész város ismer és szeret. Ilyen Dr. Somogyi Éva kardiológus magánrendelője Egerben.

A doktornő rendelője miért juttatta az első helyre a páciensek elismerése ezt a rendelőt, ismerkedjünk meg vele, és az őt vezető orvossal, Dr. Somogyi Évával egy kicsi közelebbről.

Szakmai múlt

A doktornő 1991-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 1995-ben aneszteziológia-intenzív terápia szakvizsgát tett, majd 2002-ben kardiológia szakvizsgát, 2008-ban pedig hypertonológia, 2013-ban TEE (speciális ultrahang technika) vizsgát.

1991-1996 között az egri Markhot Ferenc Kórházban dolgozott aneszteziológusként. Ebben a periódusban több előadást tartott helyi és országos konferencián a regionális (=nem altatásos) érzéstelenítési technikák biztonságosságáról, az általános érzéstelenítéssel szembeni előnyeiről. 1998-2001-ig a Kardiológia Osztály Koronária Őrzőjében a szívbetegek akut ellátásában szerzett jártasságot.

2002-2008 között párhuzamosan dolgozott aneszteziológusként és a kardiológia járóbeteg ellátásban. Pályafutásának ebben a szakaszában az érdeklődése középpontjában az állt, hogy a szívbetegeket hogyan lehet a legnagyobb biztonsággal kivizsgálni és előkészíteni az általános sebészeti, nőgyógyászati-urológiai, illetve ortopédiai-traumatológiai műtéteikhez.

Tudományos munkát ebben a tárgykörben folytatott: a szívbetegek műtét előtti kivizsgálása, a műtét körüli gyógyszerelés, illetve a magas vérnyomás és a műtéti kockázat összefüggéseiről tartott előadást és publikált tudományos cikket.

Szabadidejében festéssel, rajzolással foglalkozik: az elkészült alkotások egy része honlapján , és időnként kortárs művészeti kiállításokon is megtekinthető.

Dr. Somogyi Éva

Egy közkedvelt magánpraxis

Igazi családi vállalkozásról beszélünk, hiszen a család minden tagja hozzájárult ahhoz, hogy létrejöjjön ez a magánrendelő. A doktornő édesapjáé az a belvárosi lakás, mely a helyszínt biztosítja, a támogató gasztroenterológus férj pedig egyéves külföldi munkájából befolyó fizetését fektette egy kardiológiai vizsgálatra is alkalmas ultrahangkészülékbe. Bár családtagjai eleinte óvták a túlzott lelkesedéstől - felhívva figyelmét a magánpraxis nehézségeire - miután látták, hogy milyen elszántan szeretne a saját igényeinek megfelelő rendelőt, teljes vállszélességgel támogatták.

Az, hogy ez egy családi vállalkozás, nagyon fontos szempont, hiszen így - ahogy azt a doktornő elmondta -, szakmai elveinek megtartásával tudja működtetni a rendelést, minden olyan anyagi kényszertől mentesen, melyek például egy komolyabb hitel felvételénél jelentkeztek volna.

A helyválasztás sem volt véletlen: a kevéssé forgalmas belvárosi utcában lévő lakás központi helyen van , mégis biztosítja a megfelelő diszkréciót a pácienseknek, ami egy kisebb városban fontos.

"A magánrendelés kialakítása régi álmom volt - tudjuk meg Somogyi doktornőtől. - Ezzel viszonylagos függetlenséget, "munkahelyet" vettem, ahol úgy dolgozhatok, ahogy szerintem helyes. Az orvos-beteg kapcsolat sok anomáliája kiküszöbölhető ilyen formában: a páciens aktív partner, akinek meg is kell dolgoznia a saját állapota javításáért. Alapelv, hogy nem a vizsgálattól javul a beteg, - az csak egy eszköz ahhoz, hogy megtaláljuk a számára legmegfelelőbb utat, amit neki kell végigjárnia - én csak mutatom, és gyógyszerekkel segítem őt."

"Minden eszközünk megvan, ami a teljes körű noninvazív kardiológiai kivizsgáláshoz kell (ultrahang, EKG, terheléses EKG, ABPM és Holter EKG) . Elegendő időt szánok a vizsgálatra, és mindent elkövetek, hogy ne várakoztassak fölöslegesen senkit" - mondta el Dr. Somogyi Éva.

A díjról

Mikor a doktornőt a díjról kérdeztük, elmondta, hogy nagyon meglepte, és jólesett neki ez az elismerés, hiszen mindenkinek fontos a pozitív megerősítés. Nem gondolta , hogy nyertes lehet, hiszen a betegei nagyrészt 65 feletti vidéki páciensek, akik nem interneteznek, hanem személyes ajánlás, a színvonalas szakmai munka híre alapján kerülnek a rendelőbe. Ennek ellenére az évek óta visszajáró, fiatalabb páciensek fontosnak tartották, hogy interneten is szavazzanak a rendelőre, mikor kiderült, hogy van egy ilyen pályázat.

A pozitív visszaigazolás nemcsak azt jelzi, hogy a sok befektetett idő és munka megtérül, hanem azt is, hogy a doktornő szigorú rendelési alapelvei helyesek. Ide senki nem jöhet úgy, hogy "rendel" magának egy műszeres vizsgálatot. Először egy alapvizsgálaton és szívultrahangon esik át, és ha az orvos is indokoltnak tartja, további vizsgálatok is készülnek. Aki a rendelésre eljön, diagnózist és kezelést is kap, de neki is együtt kell működnie: gyógyszereinek pontos szedésével, a javasolt életmódbeli változtatások megtartásával. Somogyi doktornő fontosnak tartja a minél kevesebb várakozási időt is, hiszen míg a finanszírozott egészségügyben a pontatlan betegek miatt másoknak is várakozniuk kell, illetve nincs idő azokkal foglalkozni, akik valóban be akarják tartani az orvos utasításait, és személyes figyelmet szeretnének, addig magánrendelésen ezekre van lehetőség.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: