"Nem hittem, hogy egy kórház lehet ilyen szép!"

Gépesítették a takarítást, hatalmas fáin madarak csicseregnek, a friss levegőt "harapni lehet." Kórodaként nyílt meg 1900-ban, mára inkább szállodának néz ki. "Szép környezetben gyógyulni is könnyebb!" - vallják a Zirc Városi Erzsébet Kórház dolgozói.

A HáziPatika.com 2008. októberében ismételten elindította az fórumán.
A HáziPatika.com szerkesztősége folyamatosan készít írásos anyagokat a kórházakról, amelyek a verseny lezárását követően is olvashatóak a honlapon.

A Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet a környezet és tisztaság kategóriában az első helyezett, az összesítésben pedig harmadik legjobb intézmény lett az Év Kórháza 2008 versenyen.

Tisztaságból kiváló!

Dr. Tótth Árpád (a neve nem elírás) büszke az intézményre, amelyet vezet: a kórház 2009-ben nyolcszázmillió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást kapott ahhoz, hogy megszűnjön a különbség a felújított és a régi részlegek között, és egy új, korszerű szakrendelő épülhessen.

A zirci kórház felépítését Tőkéssy Antal zirci főszolgabíró kezdeményezte 1855-ben. A "felállítandó kóroda" ügyében a gyűjtést a főszolgabíró rendelte el 1855-ben. 1900. március 1-én a kórház "megnyittatott a szenvedő emberiség számára" - Aki először látja életében a zirci kórházat, az meglepődik. Mintha nem is kórházat látna!

- Érdemes eljönni Zircre és megállni az épület előtt. Szerintem a legtöbb emberben ugyanaz fogalmazódhat meg, mint ami bennem, amikor megálltam az épület előtt: nem hittem volna, hogy ennyire szép! Nem hittem volna, hogy egy ennyire eldugott kisvárosban, 140 km-re a fővárostól lehet ilyen infrastruktúrával és kellemes környezettel találkozni.

- Hogyan sikerült ezt elérni?

- Rengeteg ember több éves munkájába került, hogy egy jó adottságokkal rendelkező környezetbe egy megfelelő kórházi épületet lehessen "felhúzni". Ez a zirci önkormányzatnak, az előző kórházvezetőknek és a munkatársaknak az összefogásával valósulhatott meg. 2006-ban adták át a rekonstrukció utáni épületeket, ezekre mi nagyon vigyázunk. Az állagát minden erőnkkel igyekszünk megőrizni, hiszen ez a gyógyító ellátásnak is szerves része! Mivel a zirci kórház 2007. április 1-je óta akkut ellátást nem végez, hanem leginkább a mozgásrehabilitáció, illetve a krónikus ellátások területén elkötelezett, így betegek nem 6-8 napot töltenek bent nálunk, hanem 3-6-9 hetet, vagy még ennél többet is. Ezért igazán fontos, hogy igazán otthonos, és funkcionális környezetet tudjunk nekik biztosítani. Itt elférnek a járókeretekkel, közel van és könnyen használható a wc, ami persze nem mellékesen tiszta is.

- A tisztaság egy könnyen megfogható szempont, hogyha az ÁNTSZ és laboratóriumi szempontból nézzük, és nehezen megfogható, ha a beteg szubjektivitásából indulunk ki. Önök mit tettek azért, hogy ez a tisztaság minél erőteljesebben látszódon?

A kórház megnyitásakor a főépületben hat kórterem, orvosi kezelő (esetenként műtő), két szoba az ápoló apácák számára, konyha, éléskamra, fürdő-mosdó helyiség, két WC került kialakításra. A padlós helyiségeket cserépkályhákkal fűtötték. (...) Épült még szolgalakás, mosókonyha, a hullaházzal egybeépítve tüzelőraktár, jégverem. - A tisztaság egy olyan terület, amihez mindenki ért. Azt gyerekkortól el tudja dönteni az ember, hogy valami tiszta vagy sem. Egy kórházzal szemben azonban még erősebb követelmények vannak, mint egy lakással kapcsolatban. Itt sok ember használ közös infrastruktúrát, járványügyi és egyéb higiéniai szempontból is nagyon fontos, hogy egy mindig megfelelő állapotú legyen. Külön figyelünk arra, hogy a betegeink rendelkezéseire álló kórtermek, szociális helyiségek, étkezőhelyiségek, illetve mellékhelyiségek nagyon tiszták lehessenek. Ezért az elmúlt években komoly beruházásokat is tettünk: új eszközöket vettünk, és gépesítettünk annak érdekében, hogy a nagy tereket sokkal könnyebben lehessen tisztán tartani. Az így a felszabaduló munkaerőt viszont nem elbocsájtottuk, ők ezután több energiát tudnak a kórtermek tisztán tartására fordítani.

Uniós támogatásból építkeznek

A krónikus osztály a kórház régi épületben van, a két rehabilitációs osztály az újban. Lehetőség van gyógytornára és vízi tornára az intézményben. Mindez azért is fontos, mert így nem kell Veszprémbe járnia az ellátásra szorulóknak. A kórház adottságai, és jó földrajzi elhelyezkedése miatt a Veszprém megyei kórház rehabilitációs háttérintézménye lehet, ez pedig biztosítaná számára az állandó munkát.

- A járóbeteg szakrendelés egy része még igen mostoha körülmények között, 40-50 éves épület állományban dolgozik, ezen fogunk változtatni a megnyert uniós pályázat segítségével. Mozgássérültek számára is megközelíthető, akadálymentes intézményt szeretnénk létrehozni - tette hozzá az igazgató.

A nyolcszázmilliós, vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával a szakrendelőt lebontják, helyére egy háromszintes, komplex ellátást biztosító új szárny épül, melyben tizennégy szakrendelésnek lesz helye. A sikeres pályázattal megvalósul az igazgató két másik elképzelése is. Az egynapos sebészet egyre népszerűbb ellátási forma, hiszen az egyszerűbb, alacsony rizikójú beavatkozások után a páciens 24 órán belül hazaengedhető. Ez a betegnek otthoni kényelmet, a kórháznak kisebb ápolási költséget jelent, és az ellátás nem terheli a súlyponti kórházakat. A nappali kórház kúraszerű kezeléseket nyújt majd, ez az ellátási forma is költségtakarékos, mert az egyes kezelések között a beteg hazamehet. Például infúziós, fájdalomcsillapító kúrák adására alkalmas ez az ellátási forma.

A tervek szerint a járóbeteg szakrendelésen is lesznek új ellátási formák, és egy korszerű, digitális röntgen diagnosztikát is kap az intézmény. Az igazgató szerint a fejlesztések után a kistérség legmodernebb felszereltségű egészségügyi intézménye lesz a Zirc Városi Erzsébet Kórház.

Zirc Városi Erzsébet Kórház-Rendelőintézet
Főigazgató: Dr. Tótth Árpád
Kórházalapítás: hivatalos átadás 1900. március 01.
Osztályok száma: 2
Vonzáskörzet: 14 település, kb. 23 ezer fő
Ellátott fekvőbetegek száma: 1000 - 1200 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 55 000 fő/év
Orvos létszám: 7 fő közalkalmazott + 10 fő vállalkozó
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 48 fő
Krónikus ágyak száma: 62 ágy krónikus belgyógyászati, 75 ágy mozgásszervi rehabilitációs
Aktív betegágyak száma: 0
Alapítvány: Erzsébet Kórház Alapítvány
Cím: 8420 Zirc, József Attila u. 17.
Bankszámla száma: 73900030 - 10000018

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: