Nagyot zuhant a gyógyszerköltés

Jelentős lassulással kezdte az évet a gyógyszerforgalom. Decemberhez képest januárban csaknem 6,6 százalékkal kevesebbet, összesen 47,3 milliárd forintot költöttek a magyarok vényköteles termékekre - derült ki egy friss elemzésből.

A január 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a december, és 3,7 milliárd forinttal gyengébbet novembernél. A csökkenéshez legnagyobb értékben a tápcsatorna-anyagcsere és a központi idegrendszer gyógyszerei járultak hozzá - idézi a Világgazdaság Farsang Bencét, a kutatást végző Hiflylabs adatelemzőjét, aki hozzátette: az előbbi csoportban a vércukorszintet csökkentő szerek és az inzulinok mutattak jelentős visszaesést.

Lassult a nyugtatók, altatók és a Parkinson-kór gyógyszereinek eladása is. A visszaeséshez hozzájárult, hogy a tb-támogatotti körből kikerült egy, a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszer is: ez a készítmény 600 millió forint értékben fogyott havonta, és a támogatott, vényköteles idegrendszergyógyszerek körülbelül 12 százalékát tette ki.

Nagyot zuhant a gyógyszerköltés itthon.
Nagyot zuhant a gyógyszerköltés itthon. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Az előző év januárjához képest a vényköteles gyógyszerek esetében 6,6 százalékkal bővültek a magyar patikák eladásai. Összességében a januári teljesítmény a növekedési trend alatt volt, azonban az érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható.

509 ezer doboz gyógyszer naponta

A forgalom lassulásánál még jelentősebb az eladott termékek számának visszaesése, januárban 15,8 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 7,1 százalékos lassulás decemberhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint januárban naponta átlagosan 509 ezer doboz gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban 499 ezer doboz jutott egy napra.

Milyen kérdésekre kaphatunk választ a gyógyszertárban?

A legtöbb gyógyszert Baranya, Békés és Csongrád-Csanád megyében váltották ki, itt tízezer lakosra 620 doboz vényköteles gyógyszer jutott. Ami a dobozeladásokat illeti, januárban a fertőzésellenes gyógyszerek kivételével minden kategóriában csökkenés látszik. Antibakteriális szerekből csaknem 600 ezer dobozt váltottak ki a betegek, ami decemberhez képest 4 százalékos növekedés.

Farsang Bence szerint a területi eloszlás alapján elmondható, hogy decemberhez képest minden megyében csökkent a vényköteles gyógyszerek eladása. Ezzel szemben a helyzet pont fordított éves viszonylatban: az előző év azonos időszakához képest minden megye forgalma bővült, kivéve Komárom-Esztergomot, ahol 9,4 százalékos csökkenést mértek.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)