Művért kaphatnak a betegek

Biokompatibilis mikrorészecskékbe csomagolt oxigén intravénás használatát vetette fel egy amerikai kardiológusok által alapított folyóiratban november közepén közzétett tanulmány.

Zsírba csomagolt intravénás oxigén jöhet

A világszínvonalú klinikai kutatásairól ismert Boston Children's Hospital kardiológiai osztályát vezető John Kheir és csapata először 2012-ben állt elő azzal , hogy a tüdő leállása miatt bekövetkezett oxigénhiányos állapoton úgy segítenének, hogy az oxigént közvetlenül a véráramba fecskendeznék. Az ötlet a laikusoknak magától értetődőnek tűnhet, csakhogy kivitelezése sokáig lehetetlennek bizonyult. Az oxigén szállításáért felelős vörösvérsejtekhez hasonló eszközt egészen sokáig nem sikerült előállítani - írja a tanulmány kapcsán a Qubit.hu .

Vér, vörösvérsejt, nanotechnológia, véráramlás, oxigén
Egy új eljárással tömegesen lehet vörösvérsejteket előállítani

Kheir és csapata ezelőtt hét éve állt elő az ötlettel, miszerint nanotechnológiai módszerekkel, a sejtmenbránokat alkotó zsírmolekulákhoz hasonló lipidszálakból összeállítható egy olyan buborék, amely oxigént szállíthat a vérbe. (Sokáig nem is a bejuttatás okozott gondot, hanem hogy az oxigén nem tudott kellő időben kiszabadulni, vagy ha mégis, akkor gázként viselkedve embóliát okozott.)

A bostoni orvoskutatók állítása szerint mostanra sikerült megtalálni a megfelelő hordozókat is, mert a korábbi zsírgömböcskés verzió mellett kidolgoztak egy másikat is, amelyben a nanogömbök héja módosított poliszacharidokból (konyhanyelven: keményítőből) készült kompozitanyag. Kheir és csapata olyan sürgősségi esetekben vetné be a módszert, amikor a légzés leállása miatti időveszteség visszafordíthatatlan folyamatokat indít be, és nem lehetséges másképp - például transzfúzióval - emelni a vér oxigénszintjét.

Pedig a vérátömlesztéshez szükséges vérből sincs elég . Ezt orvosolnák a Bristoli Egyetem kutatói, akik idén év elején a Nature hasábjain publikálták, hogy kidolgoztak egy eljárást, amellyel tömegesen lehet vörösvérsejteket előállítani. Már korábban is képesek voltak a vér laboratóriumi termelésére, ezek az eljárások azonban nem voltak kifejezetten hatékonyak. Az eddig ismert módszerekkel őssejteket vettek rá a vérsejtek előállítására . Mivel így egyszerre nagyjából 50 ezer sejtet tudtak létrehozni, a vérátömlesztéshez azonban több milliárd kell, a technikát nem alkalmazták a gyakorlatban.

A bristoli kutatóknak azonban sikerült előállítani egy "halhatatlan" sejtvonalat. ( Az őssejtek fejlődését a korai szakaszban állították meg, így folyamatosan termelhetőek a friss vér kialakításához szükséges minták.) Bár jelenleg jóval költségesebb így beszerezni a szükséges vért, mint a hagyományos módon, valószínűsíthető, hogy az új eljárást a közeljövőben valóban csak a ritka vércsoportú páciensek esetében alkalmazzák majd.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: